100. godišnjica rođenja slikara Ivana Rabuzina

Utorak, 23. ožujka 2021.

U povodu 100. godišnjice rođenja Ivana Rabuzina, doajena hrvatskog naivnog slikarstva, u izlozima Narodne knjižnice Vrbovec bit će postavljena prigodna izložba. Moći ćete vidjeti reprodukcije Rabuzinovih ulja na platnu, akvarela i grafika. Rabuzin je rođen u Ključu, a zbog rodbinskih je veza često boravio u Vrbovcu te sudjelovao i na našim likovnim kolonijama. Proglašen je počasnim građaninom grada Vrbovca 2006. godine. 

Ivan Rabuzin rođen je 27. ožujka 1921. godine u Ključu pored Novog Marofa u obitelji s jedanaestero djece. Završio je stolarski zanat u Zagrebu i Zemunu. Majstorski odjel Obrtne školu u Zagrebu završio je 1947. godine kada počinje polaziti i tečaj crtanja kod Koste Angelija Radovanija što mu je bilo i jedino slikarsko obrazovanje. Premda je ta poduka temelj njegove likovne kulture, Rabuzin je ostao samouk. Od 1950. godine radi kao stolar, kasnije poslovođa i direktor u tvornici namještaja Bor u Novom Marofu. Uz poticaj i potporu Miće Bašičevića i Radoslava Putara počinje uljem slikati izmaštane, idealizirane pejzaže inspirirane zagorskim bregovima, šumama, cvijećem i suncem. Od 1963. počinje se profesionalno baviti slikarstvom. Prvu samostalnu izložbu priredio je 1956. u Novom Marofu. Izlagao je na više od 200 samostalnih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu kao i na brojnim skupnim izložbama. Godine 1963. izlagao je u galeriji Mona Lisa u Parizu.

Oslikao je i keramiku za poznatu tvrtku Rosenthal. Izradio je velike zastore za kazalište u Tokiju i Muzej moderne umjetnosti u Urawi u Japanu. Stvorio je nekoliko stotina motiva u raznim tehnikama, među kojima su ulja na platnu, akvareli, bakropisi, akvarelirani bakropisi, akvarelirani otisci i serigrafije. U svoje radove unio je prepoznatljivu atmosferu ostajući trajno posvećen prirodi i pejsažima koje je nosio u srcu i koji su bili njegova snažna stvaralačka energija. Stvara osebujnim stilom, točkama, krugovima i krivuljama te živim bojama pa njegove slike s florealnim motivima odišu mirom, skladom, optimizmom i duhovnošću.

Ivan Rabuzin umro je 18. prosinca 2008. godine u Varaždinu te je pokopan na mjesnom groblju u Oštricama nedaleko svoga rodnoga Ključa. Autorica izložbe Ivan Rabuzin - 100. godišnjica rođenja je Sanja Prijatelj, a moći će se vidjeti u izlozima knjižnice od 25. ožujka do 13. travnja 2021. godine.