Vrbovečka kuharica II.

Ponedjeljak, 29. kolovoza 2016.

Izdana je nova, deveta knjiga u biblioteci "Vrbovečka baština" Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec pod nazivom "Vrbovečka kuharica II.". Knjiga donosi 113 recepata koje su ustupile članice udruga žena i folklornih društava iz Vrbovca i okolice ujedno pripremivši jela za fotografiranje. Bogatstvo vrbovečke kuhinje fotoaparatom je zabilježila Iva Lulić. Recepti su podijeljeni u 8 poglavlja: juhe i čušpajzi, glavna jela, kolači i slastice, prilozi, salate, sosovi, zimnica i nekaj na brzinu. Na kraju je dodan popis svih autorica recepata i jela fotografiranih za knjigu. 

"Vrbovečka kuharica II." može se nabaviti po cijeni od 100,00 kuna u tajništvu Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec radnim danom svakodnevno od 7:00 do 15:00 sati.

 

 

Glazbena škola u Vrbovcu

Srijeda, 15. lipnja 2016.

Monografija pod nazivom "Glazbena škola u Vrbovcu", autora Sanje Prijatelj i Franje Simića, izdana je u biblioteci "Vrbovečka baština" Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec. Suizdavač knjige je II. osnovna škola Vrbovec. Osma knjiga ove biblioteke donosi podatke o 50 godina dugoj povijesti glazbene škole u Vrbovcu koja je s radom započela 1966./1967. školske godine. Otvorena je kao područno odjeljenje Glazbene škole "Vatroslav Lisinski" iz Bjelovara, a radila je u prostorima Narodnog sveučilišta Vrbovec.   

Od godine 1980. škola postaje dijelom Narodnog sveučilišta Vrbovec, kasnije Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec u čijem sklopu je do 2014. godine kada postaje Glazbeni odjel II. osnovne škole Vrbovec. Tijekom godina škola je osnovnim znanjima o glazbi i instrumentima poučila preko 4200 učenika. Osvojene su brojne nagrade na domaćim i inozemnim natjecanjima. Mnogi nekadašnji učenici postali su nastavnici škole te još uvijek u njoj rade. O svemu tome te ostalim događajima vezanim za rad škole autori pišu na stotinu stranica na kojima je objavljeno i mnoštvo fotografija iz bogate školske povijesti.    

Vrbovečka kuharica I.

Utorak, 1. rujna 2015.

U biblioteci "Vrbovečka baština" Pučkog otvorenog učlišta Vrbovec izdana je krajem kolovoza 2015. godine knjiga "Vrbovečka kuharica I.". Ova knjiga recepata donosi izbor jela vrbovečke tradicijske kuhinje kroz 9 poglavlja s 91 receptom. Listajući ovu kuharicu saznat ćete kakve su juhe i čušpajze, glavna jela, kolače i slastice, priloge, salate, sosove, tjesteninu, jela na brzinu te kruh i pogače pripremale domaćice prije više od stotinu godina. U stvaranju knjige aktivno su sudjelovale članice 15 udruga žena i folklornih društava pripremivši jela za fotografiranje koje je, s puno pažnje i ljubavi, napravila Iva Lulić.

Predgovor knjizi napisao je akademik kulinarstva Branko Ognjenović, a urednica izdanja te autorica uvoda o vrbovečkoj tradicijskoj kuhinji je Sanja Prijatelj. Knjiga je izdana u povodu 35. turističko-kulinarske manifestacije Kaj su jeli naši stari. Može se nabaviti po cijeni od 80,00 kuna u Tajništvu Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec.

“Vilinske priče” Maje Crnković

Subota, 11. listopada 2014.

U sklopu biblioteke "Vrbovečka baština" Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec izdana je zbirka kompozicija za glasovir pod nazivom "Vilinske priče" pijanistice i kompozitorice Maje Crnković. 

Maja Crnković, trenutno zaposlena kao nastavnica klavira u vrbovečkoj glazbenoj školi koju je i sama pohađala, napisala je pet skladbi za klavir potaknuta, kako sama kaže, bakinim kazivanjima. "Kompozicije su svojevrsno muzičko sjećanje inspirirano bakinim pričama o vilama iz djetinjstva. Te priče sam uvijek rado slušala u hladnim, maglovitim jesenskim večerima pokraj tople peći i uvijek iznova bivala očarana. Djelić te čarolije pokušala sam prenijeti u glazbu i povesti Vas, dragi mladi pijanisti, na čarobno glazbeno putovanje, koje pobuđuje maštu te razvija pijanistička znanja i vještine" - zaključila je profesorica Crnković. Skladbe su najavljene i zanimljivim autoričinim kratkim pričama koje nas uvode u vilinski svijet te nam pomažu u razumijevanju glazbenog jezika.

Zbirka kompozicija za glasovir "Vilinske priče" Maje Crnković može se nabaviti u Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec po cijeni od 25,00 kuna.

 

Monografija “Vrbovec - 770 godina”

Petak, 13. lipnja 2014.

Vrbovec se u pisanim izvorima, prema do sada poznatim podacima, prvi puta spominje 12. travnja 1244. godine u darovnici Bele IV. koji Vrbovec daruje županu Junku. Od tada je prošlo 770 godina pa je u povodu velike obljetnice grada Vrbovca izdana monografija pod nazivom "Vrbovec-770 godina". Autori su: Stjepan Zdenko Brezarić, Damir Crnogaj, Ivanka Dlaka, Želimir Štefanović, Dragan Vicković i Sanja Prijatelj koja je i urednica knjige. Monografija je na sažet način prikazala povijesni razvoj grada, a knjiga je izdana u biblioteci "Vrbovečka baština". Izdavači su Grad Vrbovec i Pučko otvoreno učilište Vrbovec. Izdavanje knjige potpomogla je Zagrebačka županija.

Božica Brkan, književnica i novinaraka, o knjizi je rekla: "Riječ je o prvoj cjelovitoj monografiji grada s mnoštvom podataka. Vrijedan prinos proučavanju vrbovečke povijesti su brojne neobjavljene fotografije te kronologija događanja u Vrbovcu i okolici kroz stoljeća." 

Edukativna bojanka “Ljubav Zemlji”

Petak, 19. travnja 2013.

"Ljubav Zemlji", edukativna bojanka za djecu koja promiče očuvanje okoliša i racionalno korištenje energije, tiskana je u povodu Dana planeta Zemlje. Bojajući prikaze jedne obitelji i svakodnevne situacije u kojima se ona nalazi, djeca mogu naučiti što mogu učiniti za poboljšanje kvalitete života na Zemlji. Djeca se mogu zabaviti i uz društvenu igru "Eko pustolovina" te riješiti radne zadatke na temu zdrave prehrane u skladu s temeljima naše najpoznatije turističko-kulinarske manifestacije "Kaj su jeli naši stari".

Bojanku je na ideju uredništva, Mirjane Ivanušić i Sanje Prijatelj, izradila Emina Kos, a tiskana je uz potporu Zagrebačke županije i Grada Vrbovca u sklopu biblioteke Vrbovečka baština. Bojanka se može nabaviti u Tajništvu Učilišta po cijeni od 20,00 kuna te se može darivati u raznim prigodama ili poslužiti za zabavu i druženje unutar jedne obitelji.

Župna crkva sv. Vida mučenika u Vrbovcu

Srijeda, 1. veljače 2012.

Knjiga Kristine Zloušić-Idjaković i Martine Strugar "Župna crkva sv. Vida mučenika u Vrbovcu" predstavljena je u siječnju 2012. godine. Knjiga donosi kratak povijesni pregled nastanka crkve te podatke o posljednjoj obnovi započetoj 2006. godine. Knjiga obiluje fotografijama, do sada neobjavljenim u literaturi o vrbovečkoj povijesti te može poslužiti kao vodič o crkvi, ali i biti osnova za daljnja istraživanja naše župne crkve.

Knjiga "Župna crkva sv. Vida mučenika u Vrbovcu" izdana je u biblioteci Vrbovečka baština, a izdavač je Pučko otvoreno učilište Vrbovec.

Monografija o Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec

Srijeda, 23. veljače 2011.

Pučko otvoreno učilište Vrbovec u veljači 2011. godine slavilo je 50. godina rada. Tim povodom izdana je monografija koja je bila predstavljena javnosti u lipnju 2011. godine u sklopu programa za Dan grada Vrbovca. Autorica knjige je Sanja Prijatelj koja je više od godinu dana proučavala arhivu Učilišta, materijale u Državnom arhivu u Bjelovaru i Zagrebu, dokumente u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, arhivu Narodne knjižnice Vrbovec te drugih institucija koje čuvaju vrijednu građu.

Od velike pomoći bili su joj i razgovori sa sugrađanima od kojih su mnogi na korištenje ustupili svoje obiteljske fotografije, kataloge, plakate i druge memorablilije. Recenzentica knjige je prof. Ivanka Dlaka. Monografija se, po cijeni od 80,00 kuna može nabaviti u Tajništvu Učilišta.

Vrbovečka narodna nošnja

Četvrtak, 20. svibnja 2010.

DVD „Vrbovečka narodna nošnja“ objavljen je u svibnju 2010. godine u sklopu programa kojim je Pučko otvoreno učilište Vrbovec obilježilo 49. godišnjicu rada te 45. godina rada Osnovne glazbene škole Vrbovec. Ovaj video zapis detaljno opisuje žensku, mušku i dječju vrbovečku nošnja te prilike u kojima se ona nosila, prikazan je postupak nastajanja platna te rozanje nošnje, način izrade poculice, oglavlja koje su nosile udane žene, a ponešto saznajemo i o mladenki te svadbenim svečanostima. Snimljeni su i plesovi vrbovečkog kraja kao i dječje igre i brojalice. Na DVD-u su i brojne fotografije naših predaka u nošnjama te rječnik kajkavskih frazema korištenih u filmu koji olakšava njegovo razumijevanje.

U snimanju filma sudjelovali su članovi Folklornog i Tamburaškog ansambla HKUD-a „Petar Zrinski“, a veliku su ulogu imale i Ljiljana Stanko te Zdenka Bartol. Scenarij i režiju potpisuje Sanja Prijatelj, snimatelj je bio Miro Puhelek, montažer Mario Potočki, obojica iz Videomixa Vrbovec, a tekst je čitala Tanja Baran.

DVD „Vrbovečka narodna nošnja“ nastao je uz potporu Zagrebačke županije i Grada Vrbovca. Ovaj svojevrsni suvenir može se po cijeni od 50,00 kuna nabaviti u Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec.