Comenius

Subota, 28. srpnja 2012.

Mirela Mihajlović, profesorica klavira Osnovne glazbene škole Vrbovec Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec, uz posredovanje Agencije za mobilnost i programe EU, sudjelovala je u programu Comenius te boravila na stručnom usavršavanju u Velikoj Britaniji.

„Povedena primjerom ravnateljice Sanje Prijatelj počela sam se zanimati za projekt Agencije za mobilnost i programe EU zvan Comenius u sklopu kojeg svaki europski nastavnik ima divnu mogućnost sudjelovati u seminarima, obukama diljem Europe. Pomisao na spoj putovanja i mojeg zanimanja bila je prilično uzbudljiva, a i nije za odbaciti činjenicu da su troškovi puta, smještaja i seminara plaćeni ukoliko je projekt dobar.  Prvi korak bio je odabrati projekt u velikoj bazi projekata Agencije koji odgovara mojim potrebama i zanimanju. Odabir je pao na osmodnevni seminar za nastavnike glazbe u Cheltenhamu, gradu na jugoistoku Engleske. Zatim sam napisala dugu prijavu na engleskom jeziku te ju poslala Agenciji. Prvi puta nisam uspjela, ali nisam namjeravala odustati već sam sljedeće, 2012. godine doradila prijavu i ovaj put uspjela! Vijest o dobitku stipendije za željeni seminar stigla je par mjeseci prije puta, točno koliko je bilo potrebno za financijske, stručne, a neizbježno i administrativne pripreme.

...nastavi čitati »

Put medičarstva i licitarstva između Krškog i Zagreba

Utorak, 29. studenog 2011.

Projekt Bogatstvo ruralnog prostora u zajedničkoj turističkoj ponudi s akronimom Put medičarstva i licitarstva između Krškog i Zagreba predstavljen je 27. kolovoza 2011. u Vrbovcu. Riječ je o projektu Regionalne razvojne agencije Posavje, Općine Krško, Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije i Zagrebačke županije sufinanciranom putem Operativnog programa IPA Slovenija – Hrvatska 2007. – 2013. godine.

Projekt je započeo u rujnu 2009. godine, a završit će u veljači 2012. godine. Ukupna vrijednost projekta je 440.230,55 EUR-a. Do sada je, između ostalog, izrađena baza podataka rukotvoraca s obje strane granice, napravljena je analiza stanja tradicionalnih i poljoprivrednih proizvoda u Donjoposavskoj regiji i Zagrebačkoj županiji, održana su savjetovanja, organizirana upoznavanja primjera dobre prakse, izrađena je internet podstranica o rezultatima projekta i ponuđačima, napravljeno je 5 paketa s tradicionalnim slovenskim i hrvatskim proizvodima te je tiskan trojezični katalog „Bogatstvo ruralnog prostora u zajedničkoj turističkoj ponudi“.

O rezultatima projekta te daljnjim aktivnostima na konferenciji za novinare u Vrbovcu govorili su: Ljiljana Omerzu iz Regionalne razvojne agencije Posavje, Alenka Černelič Krošelj, voditeljica projekta te kustosica Mestnog muzeja Krško, Zlatko Herček, direktor Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije te Gorana Rabatić Herceg, voditeljica Odsjeka za europske integracije i međuregionalnu suradnju.

U Vrbovcu je, kao i krajem srpnja mjeseca u Kršom, održan sajam medičara, licitara, proizvoda od tekstila, proizvoda zdrave hrane, tradicionalnih lončarskih proizvoda i ostalih rukotvorina. Uz 7 sudionika iz Zagrebačke županije, u programu je sudjelovalo 9 rukotvoraca iz Krškog i okolice. U kulturno-umjetničkom programu nastupili su Delovsko kulturno društvo Svoboda Senovo, HKUD „Petar Zrinski“ Vrbovec, Osnovna glazbena škola Vrbovec Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec te Limena glazba Vrbovec s mažoretkinjama.

Sajam je promovirao stare zanate, običaje i kulturu dvaju naroda te posjetitelje upoznao s turističkom ponudom dviju pograničnih regija. Organizator događanja u Vrbovcu bilo je Pučko otvoreno učilište Vrbovec, a sajam se svojom ponudom odlično uklopio u 31. turističko-kulinarstu manifestaciju Kaj su jeli naši stari koja se u to vrijeme održavala u Vrbovcu.

Grundtvig program

Petak, 15. travnja 2011.

Zahvaljujući potpori Agencije za mobilnost i programe EU (www.mobilnost.hr) Sanja Prijatelj, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec, boravila je u Velikoj Britaniji na stručnom usavršavanju u sklopu Grundtvig programa, programa za cjeloživotno učenje. Usavršavanje je održano od 27. ožujka do 9. travnja 2011. godine u Exeteru, u International Projects Centru (www.ipcexeter.co.uk).  

Program usavršavanja pod nazivom "British Institutions, Language and Culture" sastojao se od 32 sata učioničke nastave, 2 i pol sata istraživačkog rada, višesatnog boravka na lokalnom sudu te 15 sati ciljanih eksurzija. Kao što je vidljivo iz naslova, učilo se o britanskim institucijama, jeziku i kulturi. Informirali smo se o školskom sustavu, sustavu obrazovanja odraslih, sudstvu prativši čak i tri suđenja na Exeter Crown Courtu. Slušali smo i o kraljevskoj obitelji i njezinom značaju za Veliku Britaniju danas, upoznali politički sustav, medije, posebno BBC, nacionalne blagdane te se upoznali s odnosom Britanaca prema EU. U jezičnom dijelu seminara, iako je sve navedeno svojevrsna jezična vježba jer je, dakako, nastava bila na engleskom jeziku, predavači su izlagali o jezičnim idiomima, dijalektima, gramatici, leksiku, stereotipima, izgovoru itd. Sanja Prijatelj bila je jedina sudionica ovoga progama usavršavanja iz Hrvatske, a ostale polaznice došle su iz Italije, Slovenije, Rumunjske, Estonije i Poljske. Nakon provjere znanja, sve su polaznice dobile certifikat o uspješno završenom usavršavanju.  

Sanja Prijatelj o svom je putu u Veliku Britaniju rekla: "Pučko otvoreno učilište Vrbovec školuje odrasle osobe u programima osnovne škole za odrasle, upisuje i njegovateljice, pomoćne kuharice, zidare, tesare i ostala građeviska zanimanja te provodi neverificirani tečaj engleskog jezika za djecu i odrasle. Znanja o engleskom jeziku te Velikoj Britaniji koja sam stekla na upravo završenom stručnom usavršavanju bit će uklopljena u programe koje Učilište provodi te će poslužiti kao polazište za izradu neverificiranog tečaja engleskog jezika za nezaposlene i za umirovljenike. Planiramo osmisliti i program pod nazivom "Europske prijestolnice" jer smo u sklopu usavršavanja nakratko posjetili i London, britansku prijestolnicu od 8 milijuna stanovnika. Na West Endu smo gledali mjuzikl Blood Brothers Willya Russella u kojem akteri govore liverpulskim dijalektom što je dodatno obogatilo naše znanje o standardnom i dijalektalnom engleskom. Stanovala sam u obitelji i to mi je znatno pomoglo u usavršavanju engleskog jezika, a saznala sam i mnoštvo zanimljivih informacija o svakodnevnom životu u Engleskoj. Sretna sam što su projekti Učilišta prepoznati kao kvalitetni u Agenciji za mobilnost i programe EU te im zahvaljujem na potpori." 

CARDS program

Utorak, 10. ožujka 2009.

Pučko otvoreno učilište Vrbovec, kao ustanova koja se bavi i obrazovanjem odraslih, sudjelovalo je u CARDS 2004 programu razvijanja kurikuluma osnovnog obrazovanja odraslih. Projekt je financirala Europska unija, a u Hrvatskoj provodila Agencija za obrazovanje odraslih. Dvoje zaposlenika Učilišta polazilo je, između ostalog, radionice na kojima se raspravljalo o važećem programu osnovne škole za odrasle te kako ga prilagoditi potrebama korisnika s obzirom na razvoj tehnike i tehnologije te suvremenim metodama učenja.

Iskustva s radionica, predavanja te neformalnih razgovara sa sudionicima CARDS programa prenesena su ostalim zaposlenicima Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec koji sudjeluju u realizaciji obrazovanja odraslih te nastavnicima koji rade s odraslim polaznicima čime je osigurana diseminacija znanja i vještina.