345. obljetnica pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana

Srijeda, 27. travnja 2016.

U spomen na hrvatske velikane Petra Zrinskog i Frana Krstu Frankopana, pogubljene 30. travnja 1671. godine u Bečkom Novom Mestu, Pučko otvoreno učilište Vrbovec u petak, 29. travnja 2016. organizira niz događanja.

Program započinje u 10:00 sati u Dvorani POU Vrbovec predstavljanjem knjige „Pjesmarica Ane Katarine Zrinski“. O knjizi će govoriti akademik Josip Bratulić koji je rukopis priredio. Slijedi recital pjesama iz knjige „Pjesmarica Ane Katarine Zrinski“, u izvedbi Barbare Dropulje, Vanese Mikulčić, Laure Jagić i Helene Svečnjak koje je pripremila profesorica Nada Poturiček.

U 11:30 sati kod Kule Zrinski u gradskom parku održat će se komemorativna svečanost u spomen na hrvatske velikane i mučenike Petra Zrinskog i Frana Krstu Frankopana uz polaganje vijenca Delegacije grada Vrbovca. Barbara Dropulja izvest će prigodan monolog „Ana Katarina Zrinski“.

Petar Zrinski rođen je u Vrbovcu, 6. lipnja 1621. godine. Bio je hrvatski ban, ratnik, dobar gospodarstvenik, književnik i veliki borac za prava hrvatskog naroda. Nakon smrti brata Nikole, postaje hrvatski ban i zajedno sa šurjakom Franom Krstom Frankopanom organizira mađarsko-hrvatski savez protiv Leopolda I., nazvan urota zrinsko-frankopanska, kojom su željeli smanjiti centralistički utjecaj hrvatsko-ugarskog kralja Leopolda I. Habsburgovca i zaštititi hrvatske interese. Nakon izdaje iz vlastitih redova, odlaze u Beč opravdati se kralju koji ih daje uhititi, optužuje za veleizdaju i šalje u Bečko Novo Mjesto gdje su pogubljeni odsijecanjem glave. Njihovom smrću započinje zatiranje njihovih obitelji, oduzeti su im posjedi, a Hrvatska je prepuštena dugotrajnoj društvenoj i političkoj marginalizaciji unutar Habsburške monarhije. Zahvaljujući Braći hrvatskog zmaja kosti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana prenesene su 1919. s groblja u Bečkom Novom Mestu u Zagrebačku katedralu gdje počivaju i danas.

Program povodom obilježavanja 345. obljetnice pogibije održava se pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije i Grada Vrbovca.