Akcija Zaklade Ana Rukavina sutra u Vrbovcu

Petak, 27. travnja 2007.

Sutra će se od 10 do 14 sati na Trgu Petra Zrinskog održati akcija Zaklade Ana Rukavina za upis u Registar darivatelja koštane srži. Akciju organiziraju Zaklada Ana Rukavina, Pučko učilište Vrbovec i Zlatko Tašler. Potporu daje Grad Vrbovec i Dom zdravlja Vrbovec.

Darovatelji koštane srži ili perifernih matičnih stanica mogu biti zdrave osobe stare od 18 do 55 godina bez obzira na krvnu grupu. Vrbovčanima će, nakon što ih voleonterke detaljno upoznaju s akcijom i potpišu pristupnicu, biti izvađeno oko 10 ml krvi, koja se prenosi u Centar za tipizaciju tkiva u Kliničkom bolničkom centru Zagreb. Nakon tipizacije, kojom se određuju antigeni tkivne snošljivosti, darivatelj ulazi u registar pod šifrom.

Ukoliko bolesnik ima iste antigene snošljivosti kao i darivatelj, Centar za tipizaciju tkiva kontaktira darivatelja te ga ponovo pita je li spreman na donaciju stanica. Darivatelj svojom koštanom srži ili perifernim matičnim stanicama može pomoći oboljelima od leukemije ili osobama s teškim oštećenjima koštane srži. Koštana srž uzima se iz kostiju zdjelice, a kako postupak nije bezbolan radi se pod općom anastezijom i u bolnici se mora biti tri dana. Saznajemo da se zbog toga češće prakticira uzimanje perifernih matičnih stanica postupkom leukafereze koji nalikuje dijalizi, bezbolan je i traje 4 sata. Darivatelj kući ide sljedeći dan.

Želite li i vi pomoći oboljelima od leukemije i drugih krvnih bolesti dođite na Trg Petra Zrinskog u Vrbovcu, danas, u subotu, 28. travnja 2007. od 10 do 14 sati. Pomoći se može i volonterskim radom te novčanom uplatom na račun Zaklade Ana Rukavina.