Davor Gobac u POU Vrbovec

Četvrtak, 12. svibnja 2011.

Intrigantna izložba slika Davora Gopca, frontmena grupe Psihomodo pop, poklonika i poznavatelja punk glazbe, otvorena je jučer navečer u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec. Ispred Male galerije okupio se veliki broj poklonika njegove glazbe znatiželjno čekajući da ga upozna i kao slikara. Davor Gobac svojom je duhovitošću nasmijavao publiku te je otpjevao Ja volim samo sebe s mladim bandom Di si bio? koji je u uvodnom dijelu izveo poznatu Fridu Psihomodo popa.    

Na izložbi slika Davora Gopca Oh, yeah! predstavljeno je devetnaest slika nastalih od 1987. godine do danas. Prvu samostalnu izložbu imao je 1998. godine u Klovićevim dvorima. Nakon toga izlaže diljem Hrvatske i to uglavnom po muzejima, knjižnicama i klubovima. Gaji simpatije prema djelu Vaska Lipovca, pop artu i Warholu, ne zamara se kritikama i nema likovnog uzora.

Davor Gobac nema formalno likovno obrazovanje već slika iz ljubavi i strasti te ima svoj prepoznatljiv stil koji se u mnogočemu razlikuje od stila drugih slikara. Njegove mazarije, kako sam naziva svoje slike, nastale su uljem na platnu, izrađene su i u kombiniranoj tehnici žarkih kolorita po čemu se može iščitati da nadahnutost crpi iz stripova, crtića i pop arta. Osim na papiru voli slikati na drvu, platnu pa i na nekim neuobičajenim predmetima kao što je poklopac štednjaka, stranica kreveta i slično. Predimenzionirana usta, cigareta u ustima, isplaženi jezik dijelovi su tijela kojima autor očito pridaje veliku pozornost. No, inspiraciju nalazi i u gradskim vedutama koje prikazuje na sebi svojstven način. Svaka slika za sebe je svojevrsno remek djelo u koje je autor utkao ljubav i strast prema slikanju te ih iz toga razloga ne prodaje ni pod koju cijenu. „Jednostavno su mi prirasle srcu pa su za mene neprocjenjive“ rekao je Gobac. Izložba će biti otvorena do 10. lipnja 2011. godine.