Dođite na izložbu Najljepši je crven cvijet

Petak, 15. rujna 2017.

U Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec u utorak, 19. rujna 2017. godine u 19:00 sati bit će otvorena izložba Slavice Moslavac pod nazivom "Najljepši je crven cvijet". Riječ je o izložbi spomenara od kojih najstariji datira u 1885. godinu. Pisani su mađarskim, njemačkim i hrvatskim jezikom, a osim spomenara na izložbi se može vidjeti i tintarnica, bugačica, koverte, nož za otvaranje pisama i druga pomagala za pisanje.

Prema riječima autorice izložbe Slavice Moslavac, etnologinje i muzejske savjetnice, izložba priča o ljubavi, ljubavi koja je u mladenačkim zapisima ukoričena u spomenare i leksikone nastale tijekom 19. i 20. stoljeća. Autori zapisa su najčešće osnovnoškolci i srednjoškolci koji su u tom mladenačkom dobu osjetili prve simpatije i ljubavi. Spomenari su bili svojevrsni albumi prijateljstva, čuvari uspomena na zajedničke školske dane, a danas su draga uspomena na mladost te se ljubomorno čuvaju u privatnim zbirkama ili muzejima zaključuje Slavica Moslavac. 

U glazbenom dijelu programa otvaranja ove zanimljive izložbe, na kojoj su svoje mjesto našli i vrbovečki spomenari, nastupit će vokalna skupina Rusalke iz Kutine. Izložba "Najljepši je crven cvijet" organizirana je u suradnji s Muzejem Moslavine Kutina i bit će otvorena do 29. rujna 2017. godine te se može pogledati svakodnevno od 8:00 do 21:00 sat uz prethodnu najavu u tajništvu Učilišta.