Filmska večer

Petak, 9. lipnja 2017.

Pozivamo vas večeras u 20:00 sati na II. Filmsku večer Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec organiziranu u povodu Dana Grada Vrbovca. Gledat ćemo film Riječ I. osnovne škole Vrbovec, film Priroda II. osnovne škole Vrbovec, film Okusi i mirisi mog zavičaja Srednje škole Vrbovec te filmove Lica i Richard III. Udruge Avis Rara.

Film Riječ I. OŠ Vrbovec popratio je aktivnosti organizirane u sklopu projekta škole pod nazivom Riječ. U nižim razredima tako su održane radionice o nadimcima, horoskopu, glagoljici, veziljama, licitarima, bajkama, narodnim poslovicama i brojalicama. U višim razredima nastavnici i učenici imali su, između ostalog, ove radionice: glas u eteru, reklame, modeliramo riječi, povijest, biblijske izreke, neverbalna komunikacija na internetu, književni kviz te asertivna komunikacija. Film su snimili Mario Zečević i Fran Ivan Mataković. 

U izradi filma Priroda II. OŠ Vrbovec sudjelovali su učenici osmih razreda, ujedno i članovi filmske sekcije: Jakov Badenić, Nevio Glatki, Izabela Jendriš, Bruna Kahlina i Ema Mrazović koja se posebno istaknula u procesu montaže. Film je eksperimentalnog karaktera, sniman u Makarskoj i Vrbovcu, a propituje  kako možemo promatrati prirodu, primjećujemo li zajedništvo, povezanost svega u prirodi i na koji način se to očituje. Mentor je bio Mateo Bajić.    

Film Okusi i mirisi mog zavičaja Srednje škole Vrbovec snimile su Anamarija Klarić, Antonela Kljuković te Petra Barbarić. Govori o vrbovečkoj peri, koja je za sada jedini proizvod u Hrvatskoj sa zaštitnim znakom za recept tradicijskog proizvoda. Filmom će škola sudjelovati na X. smotri turističke kulture u listopadu ove godine na Hvaru. Mentorica je prof. Veronika Sorić.

Film Lica udruge Avis Rara nastao je kao istoimena filmska vježba na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti, a odnosi se na upotrebu krupnih planova u filmu. Tema filma je prekid veze do koje dolazi zbog nerazumijevanja likova te nemogućnosti njihove komunikacije. Film je sniman u Vrbovcu, u glavnim ulogama su Ivona Pavičić i Matija Kolarić, snimatelj je Zvonimir Čurić, a majstor tona je Viktor Grabar uz asistenciju Ivana Kolara. Režiju potpisuje Augustin Koprić. Drugi film iste udruge je Richard III. realiziran u koprodukciji sa sarajevskom Akademijom scenskih umjetnosti. Nastao je kao filmska vježba scene sukoba, a sniman je na Olimpijskom stadionu Koševo u Sarajevu te na vrbovečkom stadionu. Richard III. adaptacija je i transpozicija u Sarajevo danas prikazujući dvije sukobljene sarajevske navijačke skupine, Hordu zla i Manijake. Film obrađuje središnju scenu drame kada u sukob dolaze Richard III, središnji lik Shakespearove tragedije i njegov najbliži suradnik lord Buckingham. Richarda III. glumi Dado Ćosić, a pojavljuju se i Alban Ukaj i Amar Selimović. Režiju potpisuje Augustin Koprić, asistentica je Verena Jakuš, majstor tona Donat Radas, snimatelj Zvonimir Čurić, a glazbu potpisuje Renato Happ.     

Ulaz na projekcije je slobodan.