Godišnjica smrti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana

Četvrtak, 26. travnja 2018.

U povodu mučeničke smrti Petra Zrinskog, hrvatskog bana, gospodarstvenika i pjesnika te njegova šurjaka Frana Krste Frankopana koji su 1671. godine pogubljeni u Bečkom Novom Mjestu zbog borbe protiv habsburgovskih centralističkih težnji, u Vrbovcu će 30. travnja 2018. biti organiziran poseban program.

U gradskom parku, pored kule Zrinski s početkom u 10:00 sati, bit će održana komemorativna svečanost na kojoj ćemo se prisjetiti Petra Zrinskog koji je rođen u Vrbovcu 1621. godine. Od mladosti je vojevao protiv Turaka kao i njegov pradjed Nikola Zrinski Sigetski, otac Juraj te brat Nikola. Petar Zrinski bio je i uspješan gospodarstvenik te pjesnik. Nakon što je njegov brat Nikola poginuo u lovu preuzeo je vodstvo nad protuhabsburškom urotom koja nije uspjela te su Zrinski i Frankopan smaknuti u Bečkom Novom Mjestu 30. travnja 1671. godine.

Nakon komemoracije u kuli će biti otvorena prigodna izložba o obitelji Zrinski pod nazivom "U boj, u boj". Pokrovitelji događanja su Zagrebačka županija i Grad Vrbovec, a organizator Pučko otvoreno učilište Vrbovec.