Izaslanstvo Grada Vrbovca u Kispestu

Ponedjeljak, 1. listopada 2007.

U povodu Sv. Mihovila, dana župe prijateljskog grada Kispesta, izaslanstvo Grada Vrbovca s folklorašicama i tamburašima HKUD-a "Petar Zrinski" bilo je u dvodnevnom posjetu ovom mađarskom gradu. Kispest je zapravo XIX. okrug Budimpešte u kojem, uz druge manjine, živi i mnoštvo Hrvata kojih ukupno u Mađarskoj ima oko 70 tisuća. Budimpešta je podijeljena na 22 okruga od kojih svaki ima svoju samoupravu i gradonačelnika, a procjenjuje se da mađarska prijestolnica ima preko 1.7 milijuna stanovnika.

Kispest je posjetilo četveročlana delegacija u sastavu: Tomica Pisačić, pročelnik društvenih djelatnosti Grada Vrbovca, Sanja Prijatelj, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec, Mirjana Ivanušić, voditeljica kulture učilišta te Robert Haić iz Odjela društvenih djelatnosti Grada Vrbovca. Susreli su se s gradonačelnikom Kispesta Peterom Gajdom, ravnateljicom hrvatske škole u Kispestu Marijom Petrić te predsjednikom hrvatske manjinske samouprave u Kispestu Đurom Zlatarom koji je i inicijator ovih susreta. Razgovaralo se o suradnji Kispesta i Vrbovca tijekom sljedeće godine.

Folklorašice i folkloraši HKUD-a "Petar Zrinski" uz tamburašku su pratnju u prigodnom programu u povodu Sv. Mihovila izveli nekoliko plesova i pjesama. Okupljene je oduševilo završno kolo iz Gotovčeve opere Ero s onoga svijeta koje su Vrbovčani otplesali s posebnim žarom. Nastupili su i Bugari te Hrvati iz Sombora.

Vrbovčani su dio vremena proveli u razgledu grada, a one koji su prvi puta bili u Budimpešti dojmila se tvrđava Budim koja dominira ovim gradom na Dunavu.