Izložba Katarine Sinjeri

Srijeda, 28. listopada 2020.

Izložba slika Emocija stvaranja Katarine Sinjeri bit će otvorena za javnost od sutra, 29. listopada 2020. godine u Maloj galeriji. Riječ je o uljima na platnu koje je autorica radila posljednjih sedamnaest godina. Do sada je imala devet samostalnih izložbi, a likovnu poduku dobila je u križevačkoj školi slikanja kod prof. Zorana Homena i dr. sc. Zdenka Baloga. Javnosti se ovoga puta predstavlja s devetnaest ulja na platnu s različitim pejsažima. 

Povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić zapisao je u katalogu izložbe: "Potka je realističnost predloška, poštivanje načela klasične estetike koji maštom prerasta u svijet nove likovne uzbudljivosti. Nema potrebe vezanja ostvarenja Katarine Sinjeri za jasne pretince nekog načina, dominantan je poetski realizam, no spaja i prividno udaljene koncepte, impresionizam i ekspresionizam. Otvorenost, sloboda, ali i osjećaj za red, ritmičku ravnotežu scene, mjere racionalnog kod kojeg ima uvijek mjesta za igru. U različitosti pogleda i kadrova, kompozicija čitkih pojaseva, horizontalnog stupnjevanja i dijagonalnog ulaženja u prostor, dinamike raznovrsnih akcenata pejzaž dobiva svoj slikarski okvir. Talentom i iskustvom Katarina Sinjeri brojne fragmente slikarskog polja dovodi do jedinstvenog osjećaja prostora u međusobnoj upućenosti i sitnih mrljolikih udara kistom i većih gradivnih partija stvarajući snažnu pulsirajuću površinu. Konstantno je disanje slike, gdje boja i svjetlo kao da lebde nad njom, istovremeno ulazeći u svaku poru. Razlog za to leži u inzistiranju na ugođajnosti motiva, na stalnosti i iskri promjenjivosti, otkrivanju doživljaja zanosa i radosti, uzdignutog dramatskom i lirskom ekspresijom sadržaja."

Izložba Katarine Sinjeri u našoj Maloj galeriji bit će otvorena do 12. studenoga 2020. godine od 8:00 do 20:00 sati te se može razgledati uz prethodnu najavu te poštivanje epidemioloških mjera.