Izložba Naši Fašnici

Ponedjeljak, 14. veljače 2022.

Naši Fašnici naziv je izložbe fotografija i maski Tihomira Marinkovića koje se mogu pogledati u izlozima Narodne knjižnice Vrbovec. Izložba je postavljena uoči ovogodišnjeg Fašnika koji pada u utorak, 1. ožujka 2022. godine, a kojeg zbog epidemioloških razloga nećemo obilježiti. 

Izložba je podsjetnik na višegodišnji fašnički program koji je Učilište organiziralo u suradnji s vrbovečkim vrtićima, školama, Turističkom zajednicom, udrugama, ostalim ustanovama te pojedincima. Fašnički koncerti, radionice, izložbe te maskirana povorka bili su dijelom bogatog fašničkog programa u kojima je svake godine sudjelovalo preko 900 djece i odraslih. Limena glazba Vrbovec od početaka je bila glazbena pratnja našim povorkama, a program se održavao pod pokroviteljstvom Grada Vrbovca. Prvi dječji Fašnik u Vrbovcu održan je 1995. godine. Kasnije su se povremeno spajale dječje povorke i povorke odraslih. Mali vrbovečki fašnik najčešće se organizirao na sam Fašnik, u utorak, dan prije Pepelnice i početka Korizme. Datum je bio promjenjiv ovisno o tome kada je pojedine godine padao Uskrs. 

Tijekom proteklih 27 godina našim su ulicama prodefilirale mnogobrojne maskirane skupine. Vidjeli smo: žabe, Indijance, kućice u cvijeću, suncokrete, raspjevanu livadu, pačiće, gusjenice, školjke bisernice, male zelene, mišiće, pijetlove i paunove, vatru, rode, jaja na oko, Štrumfove, Egipćane, kauboje, klaunove, rock bendove, strašila, kule, ovce, kišobrane, putokaze, zvončiće, mrkve, mađioničare, trbušne plesačice, kaktus bajke, torte, čupavce, Arape, zebre, afričko pleme, raspjevane koke i piliće, maslačke, male vrtlare, ptice u krletki, vesele kokice, Indijce, špagete, navijače, godišnja doba, Meksikance, prirodu, vesele prozore, likove iz crtića i brojne druge maske.