Izložba o markizu de Piennesu u Dubrovniku

Ponedjeljak, 12. veljače 2024.

Izložba pod nazivom Priča o markizu de Piennesu autorice Sanja Prijatelj, ravnateljice POU Vrbovec, bit će otvorena u prostorima Narodne knjižnice Grad u Dubrovniku u ponedjeljak, 18. veljače 2024. godine. Izložba će biti postavljena u suradnji s Francuskom alijansom Dubrovnik, a vraća nas u prošlost Vrbovca čiji je stanovnik od 1879. do 1911. godine bio i Francuz markiz de Piennes.

Markiz de Piennes bio je francuski političar, diplomat, bivši komornik carice Eugenije, supruge Napoleona III – rekla je Sanja Prijatelj, ravnateljica POU Vrbovec. Kroz dvojezične panoe na hrvatskom i francuskom, izložba govori o markizovom životu u Francuskoj te razlozima za doseljenje u vrbovečki kraj gdje je pronašao i posljednje počivalište. Bio je dobrotvor pučke škole, unaprijedio je poljoprivredu vrbovečkog kraja te upravljao razgranatim financijskim poslovima iz Vrbovca.

Široj javnosti markiz je poznat kao donator Strossmayerove galerije starih majstora kojoj je darovao vrijedne umjetnine od kojih su neke bile i u vrbovečkom dvorcu Patačić u kojem je živio. Najpoznatija je slika madam Recamier, ističe autorica koja je zahvalila Ivani Gržina, višoj kustosici Strossmayerove galerije starih majstora HAZU-a na pomoći oko realizaciji izložbe. Izložba u Dubrovniku bit će otvorena do 7. ožujka 2024. godine, a napravljena je u suradnji s Francuskom alijansom Zagreb te Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Strossmayerovom galerijom starih majstora.