Izložba Put čipke u povodu Dana grada Vrbovca

Petak, 7. lipnja 2024.

Put čipke naziv je izložbe Ljiljane Stanko, Ivana Vinkovića i Vesne Peršić Kovač. Nastala je u suradnji s Gradskim muzejom Križevci te Hrvatskim školski muzejom, a tematizira čipku na batiće koja se u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske koristila gotovo isključivo na oglavljima udanih žena. Povijest čipke na batiće seže u 14. stoljeće na području Antwerpena u Belgiji gdje su ju radile uglavnom plemkinje i pripadnice bogatog građanskog sloja. U Hrvatsku su ju donijeli Pavlini. Njihovim posredovanjem znanje izrade čipke preneseno je ženama u ruralnim sredinama. U počecima se čipka kod nas koristila u crkvenim prostorima i na crkvenoj odjeći, a kasnije kao ukras na nošnjama, tradicijskoj odjeći i u kućanstvu, ističe Ljiljana Stanko u katalogu izložbe.

Idejni začetnik izložbe je Ivan Vinković, voditelj križevačkog KUD-a "Prigorje" koji je istraživao čipke s područja Križevačkog prigorja i Bilogore dok je naše područje istraživala Ljiljana Stanko, voditeljica folklora HKUD-a "Petar Zrinski". Na izložbi ćemo vidjeti poculice i ostale dijelove narodnih nošnji na kojima se koristila čipka na batiće.

Otvorenje izložbe Put čipke bit će u četvrtak, 13. lipnja 2024. u 19:00 sati, a bit će otvorena do kraja mjeseca kolovoza.