Koncert u čast Ivi Lhotki Kalinskom

Srijeda, 10. travnja 2013.

Učenici Osnovne glazbene škole Vrbovec Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec održat će koncert u čast skladatelja i glazbenog pedagoga Ive Lhotke Kalinskog, sina uglednog skladatelja Frana Lhotke. Ivo Lhotke Kalinski školovao se na Muzičkoj akademiji u Zagrebu na kojoj je diplomirao kompoziciju i solo pjevanje. Radio je u Zagreb kao srednjoškolski profesor, kasnije kao direktor Muzičke škole u Splitu. Od 1951. godine predavao je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te je kao pjevač (bariton) i solistički nastupao. No, njegova je najveća preokupacija bio skladateljski rad. Napisao je i četiri televizijske opere, prvijence toga žanra u Hrvatskoj.

U skladateljskom radu oslanjao se na elemente folklorne glazbe hrvatskih regija, a koristio je i nove skladateljske tehnika, poput serijalne tehnike, što njegovu glazbu označuje kao osobito modernu u glazbenom korpusu druge polovice 20. stoljeća. Pjevačko iskustvo i osobita privrženost vokalnom izražavanju ogledaju se kod Ive Lhotke Kalinskog posebno u njegovim popijevkama za glas uz pratnju klavira. Primjer tako proživljenog trenutka vokalne lirike nalazimo i u popijevci Kožulec, pisanoj za bariton, glas kojim se skladatelj proslavio u svojoj pjevačkoj karijeri.

Koncert u čast Ivi Lhotki Kalinskom bit će održan u srijedu, 17. travnja 2013. godine u 19:00 sati i 30:00 minuta u dvorani POU Vrbovec. Ulaz je slobodan.