Kralj europskog neba

Petak, 13. travnja 2012.

U povodu Dana planeta Zemlje, 22. travnja, pozivamo vas na izložbu fotografija Željka Gubijana pod nazivom Kralj europskog neba. Riječ je o izložbi fotografija orla štekavca koji obitava u našim krajevima, a koje je Gubijan s posebnom pažnjom snimao u više navrata prateći odrastanje njihovih ptića. Fotografije ovih ptica, inače najvećih europskih orlova, fascinantne su te zorno prikazuju snagu i ljepotu najvećih grabljivica u porodici orlova.

Izložba će biti otvorena u utorak, 17. travnja 2012. godine u 19:00 sati u Maloj galeriji POU Vrbovec i moći će se pogledati do 9. svibnja 2012. godine svakodnevno od 8:00 do 20:00 sati.

Podsjećamo, Dan planeta Zemlje prvi put je obilježen 1970. kada su, po uzoru na popularne antiratne skupove, organizirane masovne demonstracije za okoliš na kojima je sudjelovalo više od 20 milijuna ljudi. Cilj obilježavanja ovoga dana i u 21. stoljeću ostao je isti: nužno je ljudima skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji, potaknuti ih da ponovno uspostave kontakt s prirodom i postanu svjesni ekološke krize koja je zahvatila naš planet, a za koji smo upravo mi, ljudi, odgovorni.