Mini knjižnica na otvorenom

Subota, 16. travnja 2016.

Dan hrvatske knjige te Svjetski dan knjiga i autorskih prava obilježava se 22. travnja kao i Dan planeta Zemlje. U sklopu obilježavanja ovih međunarodnih dana, građani Vrbovca dobit će vlastitu mini uličnu knjižnicu u obliku kućice za knjige koju postavlja Pučko otvoreno učilište Vrbovec uz potporu Grada Vrbovca. 

Danas u svijetu postoji preko 15 tisuća kućica za knjige u više od 70 zemalja svijeta. Funkcioniraju po principu "knjiga za knjigu" što znači da bez naknade posudite jednu knjigu iz kućice, a svoju ostavite da je pročita netko drugi. Dakako, knjige se mogu samo posuditi i vratiti u kućicu nakon što ste je pročitali. Knjige je nabavilo Učilište koje će i nadalje voditi računa o kućici za knjige i njezinom sadržaju, a desetak rashodovanih primjeraka knjiga darovala je Narodna knjižnica Vrbovec. Kućica za knjige prvenstveno bi trebala razveseliti najmlađe, djecu od 4 do 7 godina jer je popunjana literaturom za tu dob. Svrha ove mini knjižnice na otvorenom je potaknuti djecu da čitaju, razmjenjuju knjige, komuniciraju, raspravljaju o knjigama koje su pročitali te da se uče brinuti o javnoj imovini. 

Otvaranje kućice za knjige održat će se u srijedu, 20. travnja 2016. u 10:00 sati na početku dječjeg igrališta preko puta Dječjeg vrtića Vrbovec gdje će ona biti trajno smještena.