“Navik on živi, ki zgine pošteno!”

Nedjelja, 29. travnja 2007.

Jučer poslijepodne u Vrbovcu je obilježena 336. obljetnica pogibije hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Oni su, zbog zalaganja za hrvatsku pravicu nakon neuspjele urote, pogubljeni 30. travnja 1671. godine, a njihovi su ostaci u zagrebačku prvostolnicu preneseni tek 1919. godine zalaganjem Družbe "Braće hrvatskoga zmaja". Organizator događanja bilo je Pučko otvoreno učilište Vrbovec, a pokrovitelj Grad Vrbovec.

Program je počeo postrojavanjem predstavnika Zrinske garde Čakovec, Dubrovačkih trombunjera, Karlovačke građanske garde, Požeške građanske straže, Turopoljskih bandera, Trenkovih pandura Požega, Frankopanske garde Ogulin, Koprivničkih mušketira i Keglevićeve straže Kostel na vrbovečkom Trgu Petra Zrinskog uz prijavak gradonačelniku Grada Vrbovca Vladimiru Bregoviću. Gradonačelnik Bregović zatim je položio vijenac kod kule obitelji Zrinskih u gradskom parku, a pomogao mu je prof. dr. Dragutin Feletar, veliki meštar Družbe "Braće hrvatskog zmaja", Grada Vrbovca i Zrinske garde Čakovec u nazočnosti predstavnika Kluba vojnih izaslanika u Republici Hrvatskoj.

U Narodnoj knjižnici Vrbovec održan je okrugli stol pod nazivom "Pikanterije iz života obitelji Zrinskih". Uvodnu je riječ imao dr. Feletar, a iz izlaganja mr. sc. Hrvoja Petrića saznali smo mnoštvo noviteta o vrbovečkim lokalitetima te smo dobili odgovor na pitanje zašto su Zrinski seljacima na vrbovečkom vlastelinstvu dali status slobodnjaka. Razlog tomu je praktične prirode. Posjedi su bili opustošeni, a da bi se kmetovi motivirali za preseljenje na nove posjede, Zrinski su im morali ponuditi povoljnije uvjete nego što su ih imali na starim vlastelinstvima. Seljaci - slobodnjaci nisu morali davati tlaku za razliku od ondašnjih europskih seljaka koji su bili u tzv. "drugom kmetstvu" s tlakom kao osnovnim davanjem. "Život na dvoru dok gazde nema" tema je o kojoj je izlagao mr. sc Vladimir Kalšan. Analizirao je pismo sedamnaestogodišnjeg Petra Zrinskog kojim imenuje Vuka pl. Taradija glavnim komornikom detaljno razrađujući njegove obveze kao i obveze ostalih stanovnika dvora posebice u njegovoj odsutnosti. Ovo je pismo svojevrsni dvorski protokol prepun zanimljivih podataka, ali i pikanterija o svakodnevnom životu u 17. stoljeću, a njegov se original čuva u Muzeju Međimurja Čakovec.

Izaslanstvo Grada Vrbovca sutra će, zajedno s izaslanstvom Međimurske županije, Zrinske garde Čakovec i drugih institucija, položiti vijence kod kripte s posmrtnim ostacima Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Zagrebačkoj katedrali.