Noć muzeja 2016.

Utorak, 19. siječnja 2016.

Pučko otvoreno učilište Vrbovec u petak, 29. siječnja 2016. sudjelovat će u 11. nacionalnom muzejskom programu Noć muzeja u prostorima Učilišta i Dvorca Patačić s početkom u 18:00 sati. U temu ovogodišnje manifestacije „Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer“ uključit ćemo se programom o Mariji Jurić Zagorki, rođenoj u Negovcu kod Vrbovca, prvoj hrvatskoj novinarki, najčitanijoj književnici te Strossmayerovoj štićenici.

U Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec u 18:00 sati bit će otvorena dokumentarna izložba pod nazivom „Zagorka“. Izložba će kroz devet panoa predstaviti Zagorkin život, najraniju mladost, povezanost s biskupom Strossmayerom, novinarski i književni rad, društveni aktivizam te odnos prema Zagorkinom djelu danas. Posjetitelji će moći porazgovarati sa Zagorkom koju će utjeloviti Nikolina Kuliš Pušić, pogledati Zagorkine fotografije, crteže, pisma, časopise Ženski list i Hrvatica koje je Zagorka uređivala te najranija izdanja njenih romana.

Ako su vam dragi likovi iz romana Grička vještica ili jednostavno volite crtati pridružite nam se na kreativnoj radionici „Ilustrirajmo Gričku vješticu“ voditeljice Ivane Ožetski koja će se održati u 18:00 sati u učionici broj 2.

U Dvorani Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec održat će se literarna večer „Čitajmo Zagorku“ s početkom u 18 sati i 30 minuta. Pridružite se voditeljicama Sandri Hajak i Ljiljani Škrinjar iz II. osnovne škole Vrbovec koje će zajedno sa svojim učenicima čitati ulomke iz Zagorkinih književnih i autobiografskih djela.

U 20:00 sati u istom prostoru slijedi projekcija dokumentarno–igranog filma „Zagorka“, redateljice Biljane Čakić–Veselić. Film je oblikovan po principu kolaža gdje se izmjenjuje nekoliko naratora, sekvence u boji sa crno-bijelim sekvencama, a poseban značaj filma su stare arhivske snimke koje oživljuju vrijeme i povijesni kontekst u kojem je Zagorka živjela. Lik Zagorke tumače četiri glumice: djevojčicu Klara Justić, djevojku Irena Hihlik, zrelu ženu Vedrana Ćetković, umirovljenicu Đurđa Veljović, a glas Zagorke kao naratora interpretira Neva Rošić.

Nakon projekcije filma, u 22:00 sata u Dvorani POU Vrbovec započet će koncert sastava „Drvored“, a zabava će potrajati do 01:00 sat poslije ponoći.

Tijekom cijele večeri, od 18:00 sati do 01:00 sat poslije ponoći, posjetitelji će moći pogledati stalni postav Muzejske zbirke u Dvorcu Patačić kojeg čine Arheološka, Etnografska, Kulturno-povijesna te Likovna zbirka.