Noć muzeja 2020.

Utorak, 21. siječnja 2020.

U tijeku su pripreme za jubilarnu, 15. Noć muzeja koja će se održati u petak, 31. siječnja 2020. godine. Od 18:00 sati bit će otvorena naša Muzejska zbirka u dvorcu Patačić u kojem možete razgledati stalni postav, ali i poslušati kako učenici Glazbenog odjela II. OŠ Vrbovec sviraju na našem muzejskom klaviru.

U 18:00 sati u Maloj galeriji otvaramo izložbu Stoljeće ručnog sata autorice Vesne Lovrić Plantić iz Muzeja za umjetnost i obrt. U katalogu izložbe stoji: "Iako su arhivski zabilježeni slučajevi u povijesti koji svjedoče o postojanju ručnih satova, ili točnije satova učvršćenih na narukvicu, još u 16. stoljeću, prvu veću količinu te vrste sata, dvije tisuće komada, izradila je švicarska tvrtka Girard-Perregaux i dostavila 1880. godine caru Wilhelmu II. za časnike njegove mornarice. U širu upotrebu ručni satovi dolaze tek od I. svjetskog rata. Prvi su satovi namijenjeni vojnicima često imali zaštitnu rešetku nad staklom, kako se ne bi oštetilo od krhotina projektila ili blata. Kasnije ručni satovi postaju često korišteni mjerači vremena i kupuju ih i nose gotovo svi. Danas, unatoč činjenici da velik broj, naročito mladih, koristi mobitel umjesto ručnog sata, svjedočimo renesansi skupocjenih mehaničkih satova renomiranih švicarskih urarskih tvrtki. Ručni sat postao je statusni simbol par excellence među poslovnim ljudima, vrhunskim sportašima i političarima, a žene ga doživljavaju više kao nakit nego kao mjerač vremena." Izložba Stoljeće ručnog sata bit će otvorena do 28. veljače 2020. godine.

U 21:00 sat očekujemo vas na projekciji filma Male žene. Veselimo se ponovno susretu s Vama i vidimo se na Noći muzeja 2020.