Noć muzeja 2022.

Ponedjeljak, 24. siječnja 2022.

Ovogodišnja 17. Noć muzeja bit će održana u petak, 28. siječnja 2022. s temom Između stvarnog i digitalnog. Naše programe planiramo održati na dvije lokacije. Bit će otvoren stalni postav našega Muzeja u dvorcu Patačić, a drugi dio programa održat će se u matičnoj zgradi, u dvorani i Maloj galeriji. 

U dvorani će od 18:00 sati predavanje na temu Što je to InfraredArt? održati dr. sc. Jana Žiljak Gršić. U Maloj galeriji bit će postavljena izložba InfraredArt - umjetnost između stvarnog i digitalnog svijeta na kojoj će svoje radove izložiti Mercedes Bratoš, Ana Divković, Ivica Fišter, Ana Jakić Divković, Marija Galić, Irena Gayatri Horvat, Ana Guberina, Dijana Nazor Čorda, Ivana Ožetski, Olena Sokolovska, Jana Žiljak Gršić i Nada Žiljak.

"Povezivanjem znanosti i umjetnosti, prije dvanaest godina nastao je višeslojni uradak teško vidljiv prostom oku, no vidljiv inracrvenoj kameri, tzv. „infrared slika“. S njom nastaje i novo slikarstvo kao izraz prijelaza između dvaju svjetova - vidljivog i nevidljivog, stvarnog i iluzornog, egzistencije koja se oslobodila zakonitosti ovoga svijeta. Nova umjetnost za novo vrijeme i na sadržajnoj i na formalnoj razini. I ne samo nova umjetnost, već i likovni fenomen koji nam upravo u njezinom primjeru otkriva krucijalan društveni fenomen – ljudsku potrebu za skrivanjem i razotkrivanjem. Prva ju je u svoje slikarstvo implementirala hrvatska slikarica i grafičarka Nada Žiljak, stvorivši tako novu likovnu vrstu novim načinom slikanja, da bi je nekoliko godina kasnije slikarica i restauratorica Dijana Nazor Čorda svojim doktoratom stavila i u znanstveno-umjetnički diskurs." Zapisala je to u katalogu izložbe Sanda Stanačev Bajzek. Izložba će biti otvorena i nakon Noći muzeja i to do 10. veljače 2022. godine.

Ljubitelji filma moći će uživati u Spider-Manu kojeg od 20:00 sati emitiramo u našoj dvorani. Svi sadržaji su besplatni, pri ulazu u Muzej i u zgradu Učilišta potrebno je imati Covid potvrdu ili negativan nalaz testiranja na Covid te masku.