Obilježena 345. obljetnica pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana

Subota, 30. travnja 2016.

Jučer prijepodne obilježena je 345. obljetnica pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Tim povodom u Dvorani Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec predstavljena je knjiga „Pjesmarica Ane Katarine Zrinski“ te održana komemorativna svečanost kod kule Petra Zrinskog u gradskom parku.

Gost na predstavljanju knjige bio je akademik Josip Bratulić, koji je knjigu i priredio, objavljena je uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a u izdanju Matice Hrvatske. U razgovoru s ravnateljicom POU Vrbovec, Sanjom Prijatelj, prof. Bratulić približio je svima prisutnima političku i društvenu situaciju koja je okruživala obitelji Zrinski i Frankopan u vrijeme zrinsko-frankopanske urote, posebno se osvrnuvši na tešku situaciju u kojoj se našla Ana Katrina Zrinski. Govorio je o zrinsko-frankopanskom književnom krugu kojeg su činili Petar Zrinski, Fran Krsto Frankopan i Ana Katarina Zrinski te o načinu na koji su upotrebljavali jezik i narječja kako bi se približili stanovnicima u različitim dijelovima zemlje gdje su imali svoje posjede. Naposljetku, razgovor se dotaknuo i 450. obljetnice Sigetske bitke koja se slavi ove godine, a u kojoj je poginuo Nikola Šubić Zrinski, Petrov pradjed. Stihove iz pjesmarice publici su približile Barbara Dropulja, Vanesa Mikulčić, Laura Jagić i Helena Svečnjak, učenice Srednje škole Vrbovec izvevši prigodan recital koji su pripremile uz pomoć profesorice Nade Poturiček.

U nastavku prigodnog programa, gradonačelnik Vladimir Bregović, zamjenik gradonačelnika Stjepan Grošanić, ravnateljica POU Vrbovec Sanja Prijatelj i akademik Josip Bratulić položili su vijenac uz kulu Petra Zrinskog u sklopu komemorativne svečanosti u gradskom parku.