Obljetnica pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Vrbovcu

Ponedjeljak, 23. travnja 2007.

Povodom obilježavanja 336. obljetnice pogibije hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mestu u Vrbovcu će u subotu, 28. travnja 2007. biti održan niz događanja. Organizator je Pučko otvoreno učilište Vrbovec, a pokrovitelj Grad Vrbovec.

Program započinje postrojavanjem hrvatskih povijesnih postrojbi na vrbovečkom Trgu Petra Zrinskog uz prijavak gradonačelniku Grada Vrbovca Vladimiru Bregoviću. Očekuje se pedesetak pripadnika Zrinske garde Čakovec, Dubrovačkih trombunjera, Karlovačke građanske garde, Požeške građanske straže, Turopoljskih bandera, Trenkovih pandura Požega, Frankopanske garde Ogulin i Serđana Županja.

Uslijedit će polaganje vijenaca kod kule obitelji Zrinskih u gradskom parku. Vijenac će položiti gradonačelnik Grada Vrbovca Vladimir Bregović i predsjednik Gradskog vijeća Jadranko Mijalić. Osvrt na život i značaj Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana za hrvatsku povijest dat će prof. dr. Dragutin Feletar, geograf, povjesničar i veliki meštar Družbe "Braće hrvatskog zmaja".

Profesor Feletar svoje će izlaganje o rodoslovlju Zrinskih nastaviti i u Narodnoj knjižnici Vrbovec na okruglom stolu pod nazivom "Pikanterije iz života obitelji Zrinskih". Mr. sc. Hrvoje Petrić govorit će o tome zašto su Zrinski seljacima na vrbovečkom vlastelinstvu dali status slobodnjaka. "Život na dvoru dok gazde nema" tema je o kojoj će izlagati mr. sc Vladimir Kalšan. Analizirat će pismo sedamnaestogodišnjeg Petra Zrinskog kojim imenuje Vuka pl. Taradija glavnim komornikom detaljno razrađujući njegove obveze kao i obveze ostalih stanovnika dvora posebice u njegovoj odsutnosti.

Spomenimo da će izaslanstvo Grada Vrbovca u nedjelju, 29. travnja 2007. zajedno s izaslanstvima drugih gradova i institucija položiti vijence kod kripte s posmrtnim ostacima Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana Zagrebačkoj katedrali te biti na misi zadušnici.