Odluka Gradonačelnika - prevencija širenja zaraze COVID-19 virusom

Ponedjeljak, 16. ožujka 2020.

U cilju prevencije širenja zaraze COVID-19 virusom na području Vrbovca počevši od 17. ožujka 2020. godine Gradonačelnik Grada Vrbovca Denis Kralj donosi sljedeću odluku:

1. Svim građanima grada Vrbovca preporučam da što moguće manje koriste usluge Doma zdravlja-Ispostave Vrbovec radi očuvanja integriteta medicinskog sustava i nepotrebnog izlaganja sebe i drugih opasnostima prenošenja zaraze. U slučaju simptoma respiratorne bolesti (kašalj, kihanje, grlobolja, povišena temperatura, kratak dah), javiti se telefonom ili (e-mailom) izabranom liječniku. U slučaju hitnosti nazvati broj 112.

2. Do daljnjega se odgađa boravak djece u Dječjem vrtiću Vrbovec, a što se odnosi i na Dječji vrtić Dobri i obrt za čuvanje djece Palčić. Dječjem vrtiću Vrbovec će raditi u dežurstvu za roditelje koji ne mogu na drugi način zbrinuti djecu.

3. U Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec do daljnjeg se otkazuju sve kino projekcije i predstave. U Narodnoj knjižnici Vrbovec, također se otkazuju sva javna okupljanja, kao i u prostorima udruga civilnog društva, saveza i zajednica udrugakoje iste koriste za redovne aktivnosti. 

4. Preventivno se zatvaraju svi sportski objekti u vlasništvu i/ili pod upravom Grada Vrbovca, dvorane, sportski tereni i igrališta grada Vrbovca. U slučaju korištenja navedenih objekata unatoč ovoj Odluci, svu odgovornost za bilo kakve posljedice po zdravlje korisnika snose isključivo organizatori. 

5. Na području grada Vrbovca sva okupljanja stanovništva na otvorenom i zatvorenom prostoru po bilo kojoj osnovi, sve manifestacije, sportska natjecanja i treninzi, predstave, kulturne priredbe i ostali javni skupovi mogu se održavati isključivo na temelju i u skladu s Zaključkom o javnim okupljanjima na području Zagrebačke županije u vrijeme provođenja mjera zaštite od širenja korona virusa.

6. Službenici i namještenici gradske uprave i ustanova dužni su se pridržavati preporučenih higijenskih mjera i mjera opreza, izbjegavati bliske kontakte s osobama koje imaju respiratorne simptome bolesti, održavati higijenu okoline i radnog mjesta u smislu čišćenja i dezinfekcije radnih površina, provjetravanja radnog prostora te isto preporučivati građanima/strankamakojima su u komunikaciji. Građanima se umjesto osobnih dolazaka u javne službe preporuča korištenje telefonske i pisane komunikacije. 

7. Zelena tržnica utorkomi„Seljačka tržnica“ na prostoru Gradske tržnice u Vrbovcu raditi će samo za domaće (s područja grada Vrbovca i okolnih općina) i provjerene proizvođače hrane i ostalih proizvoda uz dužno provođenje najviših higijenskih propisanih standarda i preporuka vezanih za javna okupljanja. 

8. Ispraćaji pokojnika na grobljima na području grada Vrbovca, prema donesenom zaključku Stožera civilne zaštite Grada Vrbovca će se obavljatiu krugu uže obitelji, uz pridržavanje preporuka vezanih uz javna okupljanja.

9. Pozivamo sve osobe koje su dobile rješenje za samoizolaciju da se redovito javljaju epidemiološkoj službi i pridržavaju uputa. Molimo i članove obitelji osoba u samoizolaciji, koji žive u zajedničkom kućanstvu, da se isto pridržavaju mjera samoizolacije jer su i oni potencijalni prenositelji virusa.

Odluka stupa na snagu s danom donošenja.