Otvorena izložba “Iz ostavštine Dragutina Persolija”

Petak, 9. lipnja 2017.

Jučer navečer je u Maloj galeriji u povodu Dana Grada Vrbovca otvorena izložba pod nazivom "Iz ostavštine Dragutina Persolija" koja donosi dio donacije pokojnoga Vrbovčanina Dragutina Persolija koju je obitelj Persoli darovala Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec. Dragutin Persoli, obrtnik, zaljubljenik u umjetnost, kolekcionar, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Vrbovec i HKUD-a "Petar Zrinski" Vrbovec, donator brončane biste Marije Jurić Zagorke koja je smještena u gradskom parku, preminuo je prije 11 godina. Za svoj rad posthumno je nagrađen nagradom Grada Vrbovca za životno djelo. 

Donacija obitelji Persoli obuhvaća knjige, listine o vrbovečkoj povijesti, gramofonske ploče, razglednice, notne zapise i druge materijale koji će biti pohranjeni u Muzejskoj zbirci Učilišta. Na otvaranju izložbe bile su Ana Persoli, Dragutinova majka te njegova kćer dr. Andrea Persoli koja je rekla kako je zadovoljna što će ostavština njezina oca naći svoje mjesto uz brojne druge predmete Muzejske zbirke te dodala: "Moj otac je uvijek govorio da u životu moraš imati dijete, da moraš posaditi drvo i moraš napisati knjigu. Djecu je dobio, drvo, cijeli arboretum je zasadio, ali knjigu nije uspio napisati. Možda će dokumenti koje je sakupio pomoći drugima da je napišu." Vrlo emotivno je stihove posvećene prijatelju Dragecu govorio pjesnik Enes Kišević. Obitelji Persoli na donaciji je zahvalila Sanja Prijatelj, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec. Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Vrbovca Denis Kralj rekavši kako veseli činjenica da uvijek ima velikih ljudi koji misle na svoj grad kojem ostavljaju vrijedne uspomene.  

Izložba će biti otvorena do kraja kolovoza mjeseca te se može pogledati svakodnevno od 8:00 do 21:00 sat uz prethodnu najavu u Tajništvu Učilišta.