Otvorena izložba Sanje Prijatelj

Subota, 29. listopada 2022.

Priča o markizu de Piennesu izložba je autorice Sanja Prijatelj koja je otvorena jučer u prostorima Francuske alijanse Zagreb, na Kaptolu 19 i bit će otvorena do kraja mjeseca studenoga. Na otvaranju izložbe, uz autoricu, govorila je i Ida Erceg, ravnateljica Francuske alijanse Zagreb. Markiz de Piennes bio je francuski političar, diplomat, bivši komornik carice Eugenije, supruge Napoleona III. U Vrbovec je stigao iz političkih razloga 1879. te ostao do svoje smrti 1911. godine. Bio je dobrotvor pučke škole, unaprijedio je poljoprivredu vrbovečkog kraja te upravljao razgranatim financijskim poslovima iz Vrbovca.

Bio je veliki donator Strossmayerove galerije starih majstora istaknula je autorica te zahvalila Ivani Gržina, višoj kustosici Strossmayerove galerije starih majstora HAZU-a na pomoći oko realizaciji izložbe. Zahvalu je uputila i Francuskoj alijansi Zagreb, posebice Marijeti Frljak i Jasenki Butić, dizajnerici Aleksandri Lončarić Petak koja je osmislila kostime za izložbu te učenicima OŠ Krunoslava Kutena i njihovoj mentorici prof. Zori Ilić koji su izložbu nadopunili svojim likovnim radovima. Dio izložbe su i biste markiza de Piennesa, njegove majke i njegove supruge koje je izradio akademski kipar Petar Popijač.

Izložba je ostvarena u suradnji s Francuskom alijansom Zagreb te Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Strossmayerovom galerijom starih majstora.