Otvorena izložba Valenta Bartola Hersa

Srijeda, 10. listopada 2012.

U prepunoj Maloj galeriji sinoć je otvorena izložba prvog vrbovečkog umjetnika amatera, sjajnog Valenta Bartola Hersa čije je stvaranje bilo poznato samo njegovoj najužoj obitelji ili malom broju osoba koje su imale sreću vidjeti njegova djela. Valent Bartol Hers, iako bez formalnog likovnog obrazovanja, talentom i zanosom oblikovao je djela uvjerljivog iskaza bazirana na tradiciji klasične estetike, ali i elementima osobnog rukopisa. Rekao je to na otvaranju Stanko Špoljarić dodavši kako je Hers, po zanimanju stolar, u svom praktičnom druženju s drvetom, i u zanatsko unio notu umjetničkog.

Kiparska dionica njegovog opusa manje je značajna od slikarske, no raspelo pučke likovne inspiracije, sa sjajno izvedenom perizomom, rad na drvenim oltarima, ormarima te zoomorfnom formom razigrana vertikala štapa, vješta su ostvarenja. Valenta Bartola Hersa osobito je zanimalo slikarstvo o čemu svjedoče i izloženi akvareli. Slikao je krajolike zahvaćene u širini kadra s mnoštvom usitnjenih sastavnica koje maksimalno ispunjavaju prostor. Bartol Hers stvara u prvoj polovici 20. stoljeća, u vremenu brojnih stilskih strujanja kao i objektivnog poštivanja konkretnog motiva. Čitkim rasporedom, pregledno položenim pojasevima, logično postavljenim akcentima svako događanje pejsaže nadilazi motivsku jednostavnost već u slojevitoj sadržajnosti govori o esencijalnom u prirodi rekao je Špoljarić.

Na otvorenju ove jedinstvene izložbe nastupili su i tamburaši HKUD-a "Petar Zrinski" te ženski vokalni sastav Lera. Izložba je otvorena do 31. listopada 2012. godine.