Otvorena uskrsna izložba

Četvrtak, 29. ožujka 2012.

Uoči velikog kršćanskog blagdana, Uskrsa, u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec otvorena je izložba pisanica i uskrsne lirike. Sestra Samuela Premužić predstavila se velikom pisanicom izrađenom od prirodnih materijala koje sakuplja diljem Hrvatske. Komušina, sjemenke suncokreta, sezama, kima, raznovrsni manji i veći češeri, cvjetići vještom su rukom sestre Samuele s posebnim osjećajem za estetiku i detalj skladno povezani u cjelinu. Ova je pisanica, osim po svojoj veličini i vrsti materijala od koje je napravljena, posebna i po tome što je u nju utkan biblijski prizor Križnog puta i Posljednje večere koji nas vraćaju u prošlost, ali i povezuju sa sadašnjošću iskazujući ljubav prema Bogu, ljudima i prirodi. 

Licitarske pisanice izložila je Nina Jecić, arheologinja po struci, koja se još od studentskih dana zanimala za etnologiju i hrvatsku tradicijsku baštinu. U tajne licitarskih umijeća uputila ju je medičarska obitelji Škledar iz Bedenice. Licitarske pisanice su šareno ukrašeni kolačići od medenog tijesta. Iako su spravljene od jestivih sastojaka, ponajviše služe kao ukras i uspomena koja godi očima i duši. Uz sedam nematerijalnih fenomena hrvatske tradicijske baštine, na listu UNESCO-ve svjetske zaštićene baštine uvršteni su i licitari što dovoljno govori o njihovoj vrijednosti.

Izložba je upotpunjena poezijom kršćanskog nadahnuća. Dragutin Domjanić, Drago Ivanišević, Ivan Goran Kovačić, Silvije Strahimir Kranjčević, Josip Pupačić, August Šenoa, Josip Velebit te niz drugih pjesnika napisali su o Uskrsu brojne stihove. Pomno odabrane pjesme mogu se pročitati uz razgledanje ostalih izložaka do 10. travnja 2012. godine.