“Petrica Kerempuh” oduševio Vrbovčane!

Petak, 30. studenog 2007.

Komedija Marije Jurić Zagorke "Petrica Kerempuh" večeras je uprizorena u Vrbovcu u povodu 50-te godišnjice smrti ove književnice i novinarke koja je umrla na današnji dan godine 1957. u Zagrebu.

U prepunoj dvorani Hotela Bunčić Vrbovec predstavu su izveli sadašnji i nekadašnji učenici Srednje škole Vrbovec, te unatoč neadekvatnom prostoru i kratkom vremenu za pripremu, oduševili okupljene Vrbovčane i izletnike iz Zagreba. Odlična podjela uloga te jednostavna, ali razigrana dramska lica, dočarala su svijet bogatih i siromašnih, poeta i kvaziesteta te poznatog nam obješenjaka Petricu. Taj potepuh i u ovoj drami pomaže onima koji pomoć trebaju, ovoga je puta riječ o zaljubljenima, a skida maske s lica onima koji hine da su nešto što zapravo nisu.

Odličnom glumom istaknuo se Ivan Fukat kao Petrica Kerempuh, Monika Penđak u ulozi domaćice Amajlije Bujbić, Tea Jagatić u ulozi tete Žefe, te Domagoj Debogović kao Euzebije Škoporčić. Dramatizaciju i režiju ove predstave potpisuje Ivanka Dlaka, profesorica - mentorica hrvatskog jezika u Srednjoj školi Vrbovec, ali i entuzijastkinja koji godinama radi s članovima Dramske grupe svoje škole. "I taman kad se uigramo, doradimo dikciju, nađemo dobre tekstove, djeca završe srednju školu i opet sve izpočetka" reče prof. Dlaka dodavši da je u tome i draž rada s učenicima koji su joj vječita inspiracija.

Izvedbi ove predstave prethodilo je polaganje vijenca kod biste Marije Jurić Zagorke u vrbovečkom gradskom parku. Vijenac je položio Vladimir Bregović, gradonačelnik Grada Vrbovca. Održana je i još jedna projekcija dokumentarno igranog filma "Zagorka" Biljane Čakić Veselič u predvorju II. osnovne škole Vrbovec koju su, uz naše sugrađane, gledali i gosti i z Zagreba.

Programom obilježavanja pola stoljeća od Zagorkine smrti Pučko otvoreno učilište Vrbovec željelo je ukazati na njezine ljudske, spisateljske i novinarske kvalitete te entuzijazam i vječiti optimizam koji su je vodili kroz iznimno težak živto. "Ponosni smo na svoju Zagorku", rekla je Sanja Prijatelj, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec, "ali i sretni što je iu drugim sredinama ostavila neizbrisiv trag, mnogima za inat" zaključila je.