Prigodan žig u povodu 60. godina POU Vrbovec

Srijeda, 17. veljače 2021.

U povodu sutrašnjeg Dana POU Vrbovec te 60. rođendana ustanove, u vrbovečkoj pošti bit će u upotrebi prigodan poštanski žig autora Stjepana Zdenka Brezarića. Osim svoje osnovne uloge poništavanja maraka i označavanja primitka pošiljaka te ukazivanja na našu obljetnicu, ovaj prigodan žig trajan je zapis u filatelističkoj povijesti.

POU Vrbovec osnovano je kao Narodno sveučilište Vrbovec 18. veljače 1961. godine odlukom Narodnog odbora Općine Vrbovec. Ustanova je s radom započela u zgradi u kojoj je i danas, na početku Kolodvorske ulice. Uz kulturne djelatnosti, knjižnicu i kino, organizirala se i obrazovna djelatnost kroz programe obrazovanja odraslih. Školske godine 1965./66. s radom počinje Osnovna glazbena škola kao područno odjeljenje Glazbene škole Vatroslav Lisinski iz Bjelovara. Od 1980. glazbena škola postaje podružnica ustanove. Autoškola započinje s edukacijom budućih vozača 1968. godine. Narodno sveučilište Vrbovec 1997. godine mijenja naziv u Pučko otvoreno učilište Vrbovec. Knjižnica 2000. godine postaje samostalna ustanova, a glazbena škola od 2014. postaje dijelom današnje OŠ Marije Jurić Zagorke.

U Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec danas djeluje Autoškola Vrbovec, Odjel obrazovanja, Odjel kulture i nakladničke djelatnosti te Služba općih poslova. Tijekom godina ustanova je realizirala brojne programe. Zbog nedostatka prostora u matičnoj zgradi oni su se provodili i u Zadružnom domu, kući obitelji Štajer, Likovnoj galeriji Vrbovec te Dvorcu Patačić. Od 2004. započinje uređenje zgrade učilišta koja je danas moderno, multifunkcionalno zdanje na raspolaganju cijeloj zajednici.