Primorski krajolici Luke Klapana

Ponedjeljak, 15. travnja 2013.

Luka Klapan bavi se slikanjem, fotografijom i filmom. U povodu Dana planeta Zemlje u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec izložit će osam slika velikih formata na kojima se igra kamenim dalmatinskim zdanjima, raslinjem, brodovima, pejzažima. Tople boje, bajkovite građevine i dinamičnost prizora karakteriziraju Klapanove slike o kojima je Stanko Špoljarić rekao: 

"Vjerojatno je teško odrediti prvotno umjetničko opredjeljenje Luke Klapana. Je li je to film ili slikarstvo? Možda je najbolje filmske elemente tražiti u slikarstvu i obrnuto. Zasigurno mnogi kadrovi njegovih eksperimentalnih filmova nose određenu slikovitost kao što se i karakter filmskih sekvenci može naslutiti u slikama. Njegove vedute ispunjene su karakterističnom arhitekturom podneblja i stiliziranim raslinjem postavljenim između kuća ili u nakupinama u nekom od zakutaka slike. Motivske su to sastavnice koje Klapan maštovito varira u slijedu srodnih kompozicija. Reklo bi se scenarij je jednostavan no konačna slikarska realizacija izuzetno je raskošna, bogata rješenjima, pomacima i mijenama koje svakom ostvarenju daju novu dimenziju."

Izložba Luke Klapana Primorski krajolici bit će otvorena do 20. svibnja 2013. godine, a može se pogledati tijekom cijelog dana uz prethodnu najavu u Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec.