Promocija zbornika Pasionska baština kajkavskih krajeva

Srijeda, 25. travnja 2018.

Pasionska baština kajkavskih krajeva, zbornik radova s XI. međunarodnig znanstvenog simpozija Pasionske baštine "Muka kao nepresušno nadahnuće kulture", predstavljen je danas u Društvu hrvatskih književnika. U zborniku su objavljeni radovi sa skupa koji je održan od 17. do 19. lipnja 2016. u Mariji Bistrici. Predsjednik udruge Pasionska baština Jozo Čikeš istaknuo je kako zbornik omogućuje da hrvatska pasionska baština trajno ostane u sjećanju hrvatskoga čovjeka.

Okupljenima se obratio i akademik Josip Bratulić koji je rekao da je crkvena godina svojevrsna slika života kroz povijest, ali i osobnoga ljudskog života. O književnom sadržaju zbornika govorila je književna povjesničarka Hrvojka Mihanović Salopek te je istaknula kako su književne teme vezane ne samo uz formu pasionske književnosti nego i jezik. U tom je dijelu i rad Sanje Prijatelj, ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec pod nazivom Prikazivanje Muke Isusove u Vrbovcu u kojem piše o poznatim vrbovečkim pasijskim igrama održanim 1913. i 1914. pod vodstvom ondašnjeg župnika Stjepana Pavunića, Zmaja Vrbovečkog.

O likovnim temama u zborniku govorila je Zvjezdana Jembrih, likovna umjetnica te izvanredna profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina. U zborniku su objavljeni i radovi na temu glazbe i pučkih običaja, a knjiga se može nabaviti u udruzi Pasionska baština.