Prva arheološka izložba u/o Vrbovcu!

Četvrtak, 14. studenog 2013.

Muzejska zbirka Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec, smještena u dvorcu Patačić u centru grada, uskoro će biti bogatija za još jednu zbirku. Naime, u utorak, 19. studenoga 2013. u 18:00 sati  bit će otvorena izložba pod nazivom „Arheološko nalazište Buzadovec – Vojvodice“. Prva je to arheološka izložba o povijesti Vrbovca, ujedno i prva takva izložba u povijesti Vrbovca. Vrbovec je naime svojevrsna crna rupa na arheološkoj karti Hrvatske i do sada nisu rađena arheološka istraživanja u gradu i okolici.

Arheološko nalazište Buzadovec - Vojvodice otkriveno je prilikom kopanja trase buduće autoceste A12 Sveta Helena - GP Gola, dionica Gradec - Kloštar Vojakovački te je bilo potrebno provesti zaštitna arheološka iskapanja. Institut za arheologiju je tijekom 2011. i 2012. godine proveo istraživanja na površini od 15340 m2 u kojima je otkriveno veće kasnosrednjovjekovno naselje s ostacima dvjestotinjak objekata. Pronađeni su i tragovi starijih prapovijesnih naselja, odnosno jame i keramički nalazi iz razdoblja 1. st. pr. Krista te pojedinačni litički artefakti iz srednjovjekovnih objekata, a koji potječu iz još starijih prapovijesnih razdoblja.

Pronađene materijale čuva Pučko otvoreno učilište Vrbovec, a restaurirani izložci moći će se razgledati u Muzejskoj zbirci Učilišta do kraja siječnja sljedeće godine. Izložba je realizirana u suradnji s Institutom za arheologiju uz potporu Grada Vrbovca i Zagrebačke županije.