Radionica necanja i zlatoveza

Četvrtak, 2. siječnja 2014.

Pučko otvoreno učilište Vrbovec nastavlja sa serijom tradicijskih radionica i u 2014. godini organiziranjem radionice necanja i zlatoveza. Radionica počinje 18. siječnja 2014. u 15:00 sati, a završava 15. veljače 2014. godine. Necanje je stara tehnika ručne izrade čipke pomoću posebne igle i drvenog okvira. Necana čipka se može različito oblikovati, mreža se izrezuje po potrebi jer se nec, kao ures, prišivao na različite tekstilne predmete od crkvenog i pučkog ruha do ručnika, ponjava, jastučnica, zavjesa, nošnje i drugih sličnih predmeta. Umijeće necanja prenosilo se u naslijeđe s koljena na koljeno, ali se ipak danas ova čipkarska tehnika koristi vrlo rijetko i gotovo je zaboravljena.

Zlatovez je također stara tehnika ručnog rada, koja tradicionalnošću i zahtjevnošću potvrđuje svoju kvalitetu i vrijednost. Kroz povijest zlatovez je bio prvenstveno znak prestiža. Koristio se u crkvama i bogatim seoskim obiteljima. Danas se, osim pri ukrašavanju moderne odjeće, koristi kao dio suvenira, na torbicama, pojasevima, narukvicama, broševima, novčanicima, navlakama za mobitel, kutijama za nakit, bocama, slikama i slično. Postoje tri tehnike rada zlatovezom: naskroz, preko papira (kartona) i zlatom ubirano. Na radionici ćemo raditi preko papira. 

Cilj ove radionice je zaštita i promocija tradicijskih vještina i znanja, a namijenjena je članovima KUD-ova, nastavnicima i profesorima, učenicima osnovnih i srednjih škola te građanima koji iskazuju interes za tradicijsko tekstilno rukotvorstvo. Radionicu necane čipke i zlatoveza organizirat ćemo u pet ciklusa u trajanju od četiri sata po ciklusu. Radionicu će voditi Ljiljana Stanko, voditeljica folklornog ansambla HKUD-a „Petar Zrinski“ Vrbovec koja je i sama prošla brojne edukacije tradicijskih radionica. Prijave za radionicu primaju se na telefon 01-2791-115 od 7:00 do 15:00 sati ili na adresu elektroničke pošte kultura@pou-vrbovec.hr. Polaznicima je osiguran materijal i pribor za izradu, a kotizacija je 300,00 kuna za svih pet ciklusa radionica.