Spomendan na Zrinskog i Frankopana

Ponedjeljak, 28. travnja 2014.

U povodu 343. godišnjice pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, u srijedu, 30. travnja 2014. u 10:00 sati bit će održana komemoracija kod kule Zrinski u gradskom parku. Vijence će položiti izaslanstvo Grada Vrbovca i Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec koji je i organizator programa. Pokrovitelji programa su Zagrebačka županija i Grad Vrbovec.

Vrbovec je rodni grad jednog od posljednjih velikana slavne obitelji Zrinskih, hrvatskog bana grofa Petra Zrinskog. Petar Zrinski rođen je 6. lipnja 1621. godine, pretpostavlja se u drvenom dvoru koji je kasnije spaljen u ratovima s Turcima. Pradjed mu je bio slavni Nikola Šubić Zrinski. Braća Nikola i Petar Zrinski bili su vrlo obrazovani, politički osviješteni i dobri gospodarstvenici te su zbog visokih prihoda sa svojih imanja mogli održavati i vlastitu vojsku. 

Nezadovoljan politikom bečkog dvora, a u želji da Hrvatska dobije prava koja joj pripadaju, Zrinski je mislio da će njegova ratnička, ali i gospodarska te politička iskustva pomoći uroti zrinsko-frankopanskoj na čijem je čelu bio njegov brat Nikola. No, nakon što iznenada u lovu na vepra njegov brat Nikola bude ranjen te umire, vodstvo urote preuzima Petar. Urota nije uspjela te su Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan pogubljeni u Bečkom Novom Mjestu 30. travnja 1671. godine. Mučenička smrt pretvorilo ih je u kultne nacionalne junake kojih se, s posebnim pijetetom, sjećamo na dan njihova pogubljenja. Ovaj se dan i službeno u cijeloj Hrvatskoj obilježava kao spomendan na Zrinskog i  Frankopana uz geslo: "Navik on živi, ki zgine pošteno!“