Spomendan na Zrinskog i Frankopana

Ponedjeljak, 30. travnja 2012.

Ispred kule Zrinski u gradskom parku jutros je održana komemoracija u spomen na Petra Zrinskog i Frana Krstu Frankopana koji su, zbog nacionalnih težnji i želje za hrvatskom samostalnošću, nakon neuspjele urote protiv bečkog dvora, smaknuti na današnji dan 1671. godine u Bečkom Novom Mjestu. Vijenac je u ime Grada Vrbovca položila delegacija u kojoj su bili Tihomir Antolković, predsjednik Gradskog vijeća te dogradonačelnici Stjepan Grošanić i Dejan Jaić. Povijesni osvrt na obitelj Zrinski i Frankopan dala je Sanja Prijatelj, a monolog Katarine Zrinski autorice prof. Nade Poturiček izvela je Klaudija Drvenkar, učenica 4. razreda Srednje škole Vrbovec. U programu je sudjelovala i Limena glazba Vrbovec. Održan je i Festival atletike u organizaciji AK "Petar Zrinski".  

Vrbovec je rodni grad hrvatskog bana grofa Petra Zrinskog, pradjed mu je bio slavni Nikola Šubić Zrinski, otac hrvatski ban Juraj V. nakon čije je smrti, uz brata Nikolu, kao dijete, nominalno obnašao čast legradskog (međimurskog) kapetana. Nikola i Petar Zrinski kao vrlo mladi ljudi postali su poznati kao izvrsni ratnici i borci protiv Osmanlija. Sustavno su gospodarski razvijali svoje posjede, osnivali brojna trgovišta i obnovili izvoznu trgovinu preko sjevernojadranskih luka. Zbog visokih su prihoda mogli održavati i vlastitu vojsku.

Nikola i Petar Zrinski nezadovoljni politikom bečkog dvora, a u želji da Hrvatska dobije prava koja joj pripadaju, počeli su od 1644. godine okupljati oko sebe nezadovoljno hrvatsko plemstvo. Nakon što iznenada u lovu na vepra brat Nikola bude ranjen, pretpostavlja se da je zapravo ranjen od ljudske ruke, te umire, bansku čast preuzima Petar. Preuzeo je i vodstvo urote, a najbliži suradnik bio mu je šurjak Fran Krsto Frankopan. No, urota je doživjela slom te su Zrinski i Frankopan uhićeni i smaknuti. Njihovom smrću izgubljena je posljednja nada u hrvatsku samostalnost, a ostatak obitelji osuđen je na propast.

Izdajničko političko smaknuće Zrinskog i Frankopana na dvoru Leopolda I. Habsburškog zbog borbe za hrvatska prava, pretvorilo ih je u kultne nacionalne junake kojih se sjećamo na današnji dan koji će se od ove godine nadalje i službeno u cijeloj Hrvatskoj obilježavati kao spomendan na Zrinskog i  Frankopana uz geslo: "Navik on živi, ki zgine pošteno!“

U večernjim satima u dvorani POU Vrbovec održan je koncert Ansambla Marko Polo koji je izveo poznate renesansne skladbe uz pratnju lutnje.