Stoljeće ručnog sata

Srijeda, 29. siječnja 2020.

U sklopu ovogodišnje Noći muzeja koja će se po 15 puta održati širom Hrvatske ovoga petka, 31. siječnja 2020. godine u našoj Maloj galeriji u 18:00 sati bit će otvorena izložba Stoljeće ručnog sata autorice Vesne Lovrić Plantić iz Muzeja za umjetnost i obrt.

Vesna Lovrić Plantić istaknula je da zbirka satova Muzeja za umjetnost i obrt broji više od 1000 komada od čega je oko 250 ručnih satova te dodala kako se danas, unatoč mobitelima koji su postali mjerači vremene i još puno toga drugoga, satovi još uvijek kupuju i nose. "Iako su arhivski zabilježeni slučajevi u povijesti koji svjedoče o postojanju ručnih satova, ili točnije satova učvršćenih na narukvicu, još u 16. stoljeću, prvu veću količinu te vrste sata, dvije tisuće komada, izradila je švicarska tvrtka Girard-Perregaux i dostavila 1880. godine caru Wilhelmu II. za časnike njegove mornarice. U širu upotrebu ručni satovi dolaze tek od I. svjetskog rata. Prvi su satovi namijenjeni vojnicima često imali zaštitnu rešetku nad staklom, kako se ne bi oštetilo od krhotina projektila ili blata. Danas je ručni sat postao statusni simbol par excellence među poslovnim ljudima, vrhunskim sportašima i političarima, a žene ga često nose kao nakit."

Izložba Stoljeće ručnog sata bit će otvorena do 28. veljače 2020. godine i može se razgledati svakodnevno od 8:00 do 21:00 sat uz prethodnu najavu u našem Tajništvu.