Tradicijska kultura u digitalnom obliku

Utorak, 18. svibnja 2010.

Jučer navečer u dvorani Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec predstavljen je DVD „Vrbovečka narodna nošnja“ u sklopu programa kojim Učilište obilježava 49. godina rada te 45. godina rada Osnovne glazbene škole Vrbovec.

Na DVD-u je video zapis koji detaljno opisuje žensku, mušku i dječju vrbovečku nošnja te prilike u kojima se ona nosila, prikazan je postupak nastajanja platna te rozanje nošnje, način izrade poculice, oglavlja koje su nosile udane žene, a ponešto saznajemo i o mladenki te svadbenim svečanostima. Snimljeni su i plesovi vrbovečkog kraja kao i dječje igre i brojalice. Na DVD-u su i brojne fotografije naših predaka u nošnjama te rječnik kajkavskih frazema korištenih u filmu koji olakšava njegovo razumijevanje.

U snimanju filma sudjelovali su članovi Folklornog i Tamburaškog ansambla HKUD-a „Petar Zrinski“, a veliku su ulogu imale i Ljiljana Stanko te Zdenka Bartol. Scenarij i režiju potpisuje Sanja Prijatelj, snimatelj je bio Miro Puhelek, montažer Mario Potočki, obojica iz Videomixa Vrbovec, a tekst je čitala Tanja Baran.

DVD „Vrbovečka narodna nošnja“ nastao je uz potporu Zagrebačke županije i grada Vrbovca. Ovaj svojevrsni suvenir može se po cijeni od 50,00 kuna nabaviti u Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec