Tribina o Zagorki u Hrvatskom novinarskom društvu

Utorak, 28. studenog 2017.

Tribina pod nazivom Zagorki u čast i slavu održana je jučer navečer u velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva u organizaciji Ogranka umirovljenih novinara Zagreba ovoga društva.

Prvo je izlaganje o Zagorki, prvoj hrvatskoj novinarki i najčitanijoj književnici koja je bila suosnivačica Hrvatskog novinarskog društva te Društva hrvatskih književnika, imala Sanja Prijatelj, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec. Govorila je o Zagorkinom rođenju u selu Negovec nedaleko Vrbovca, prijeporima oko datuma njezina rođenja, obiteljskim prilikama, selidbi u Zagorje, školovanju u Zagrebu te formativnim godinama u kojima je naveliko pisala, čitala i učila jezike. Opširan prikaz Zagorkina novinarskog rada koji se ispreplitao s književnim radom dao je Vladimir Matek. Na tribini je sudjelovala i Vesna Kusin, izaslanica gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića rekavši da Zagorku, unatoč brojnim teškoćama s kojima se susretala, ne bi trebali promatrati kao žrtvu već kao osobu koja je imala više nego ispunjen život radeći sa strašću ono što je voljela i željela. Najavila je i otvaranje Zagorkinog muzeja u sada devastiranoj palači Grlečić-Jelačić na Markovu trgu 9 u Zagrebu. O Zagorki je govorila i Božica Brkan, novinarka i književnica koja priprema knjigu o Zagorki dodavši kako njezin život i rad mogu biti inspiracija za više knjiga i filomova te kako je Zagorka i dalje zapostavljena. Tribinu je vodila Branka Starčević, predsjednica Ogranka umirovljenih novinara Zagreba HND-a.

Obnavljanje uspomena na Mariju Jurić Zagorku u Novinarskom domu nastavit će se večeras emitiranjem igrano-dokumentarnog filma Zagorka redateljice Biljane Čakić-Veselić.