Zabundane priče Tomislava Barana

Petak, 23. veljače 2018.

U sklopu tradicionalne jednomjesečne Pričaonice srijedom Pučko otvoreno učilište Vrbovec organizirat će predstavljanje knjige Zabundane priče Tomislava Barana u srijedu, 28. veljače 2018. godine s početkom u 10:30. Baranova knjiga u izdanju Školske knjige sadrži 12 priča za djecu koje su "zabundane" u zimsko ruho, ali unatoč zimi u kojoj se priče zbivaju, one su maštovine i pune topline te u čitatelja pobuđuju dobro raspoloženje. Riječ je o pričama iz svakodnevnoga života u kojima predmeti i prirodne pojave dobivaju ljudske osobine, šaljive su, djeci razumljive te promiču humane vrijednosti.

Tomislav Baran rođen je 5. studenoga u Šibeniku gdje se i školovao te glumio u šibenskom kazalištu. Oduvijek je volio čitati i pisati te je diplomirao fonetiku i talijanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1995. godine radi kao spiker na Hrvatskoj radioteleviziji. Vodi govorne radionice za one koji žele poboljšati svoj javni govor. Uz Zabundane priče objavio je i Šumaste priče, Šumaste pjesme te Radosne priče i pjesme. Priče su mu objavljene u emisijama Hrvatskog radija te snimljene za televizijski animirano-ilustrirani format. Osim priča piše i stihove za uglazbljivanje na sva tri hrvatska narječja. Okušao se i kao scenarist zabavnih emisija i projekata.

Baran je jednom prigodnom izjavio:"Ne bavim se sportskim aktivnostima (sram me bilo). Slušam glazbu iz osamdesetih (zaostao sam u razvoju). U slobodno vrijeme zahvaljujem Bogu na slobodnom vremenu i tražim način kako ga što više produžiti. Ne skupljam značke ni salvete nego kćer Anu i ponekad njezine prijateljice s različitih izvanškolskih aktivnosti te ih vodim na druge aktivnosti. I jako volim spavati."

Ulaz na Pričaonicu srijedom je besplatan, a očekuje se i dolazak vrbovečkih predškolaca i učenika naših škola.