Zagreb i Marija Braut

Srijeda, 21. siječnja 2009.

U Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec uz zvuke pjesme "Za nikaj na svetu" u izvođenju Čede Antolića, legende hrvatske duhovne glazbe, otvorena je izložba fotografija Marije Braut "Zagreb - moj grad". Na izložbi je predstavljeno dvadeset crno-bijelih fotografija o kojima je povjesničarka umjetnosti Branka Hlevnjak rekla: "Ova je izložba Marijina "šetnja" Zagrebom, sjećanja na opaženo, fotografirano, zaustavljeno, sačuvano, interpretirano, proživljeno, svjedočeno, dano. U konačnici sve što vidi Marija Braut, što osjeti gledajući i viđajući, daruje nama na svojim fotografijama kao crno-bijelu ljepotu sazdanu od obiju zbilja: proživljene i izmaštane".

Izložbu "Zagreb - moj grad", koja zauzima posebno mjesto među brojnim Marijinim izložbama, otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Dejan Jaić. U ime Poglavarstva i svoje osobno ime, izrazio je zadovoljstvo što i Vrbovčani imaju priliku uživati u društvu legendarne fotografkinje i diviti se njezinih fotografijama. Želimir Štefanović, moderator otvaranja ove izložbe, svojim je ugodnim glasom oduševio autoricu i publiku pročitavši pjesmu Vjekoslava Majera "Plinska lanterna na Griču".

Organizator izložbe, Pučko otvoreno učilište Vrbovec, svoje je drage goste darivao cvijećem i prigodnim domaćim poslasticama.