Završena manifestacija “Kaj su jeli naši stari”

Ponedjeljak, 31. kolovoza 2015.

Svečanim zatvaranjem i bogatim vatrometom jučer je završila 35. turističko–kulinarska manifestacija „Kaj su jeli naši stari“. Tijekom tri festivalska dana Vrbovec je ugostio brojne posjetitelje i oživio uz mirise tradicijske kuhinje, zvukove tamburice, folklora, zabavne glazbe, dječjih pjesma, te šarolike boje plesnih skupina i prodavača.

Kuharska natjecanja tradicionalni su dio svake manifestacije pa su se i ove godine održala u pet kategorija. U kategoriji „Najbolja juha“ pobijedile su žene IFD-a „Ogranak seljačka sloga“ iz Gradečkog Pavlovca s krem juhom od buče. Sindikat umirovljenika Vrbovec osvojio je prva mjesta u kategoriji “Glavno jelo“, skuhavši junetinu na lovački s knedlama i kategoriji „Desert“, pripremivši dizane štrukle. U kategoriji „Uređenje stola i štanda“ pobijedila je Udruga žena Luka, a najbolju peru ispekle su žene Sindikata umirovljenika Vrbovec. Udruge žena kuhale su i prodavale slatka i slana jela, a sudjelovale su i u stvaranju kuharice tradicijskih jela našeg kraja „Vrbovečka kuharica I.“ koju je izdalo Pučko otvoreno učilište Vrbovec i predstavilo na manifestaciji. Kuharicu je uredila Sanja Prijatelj, a izdana je u biblioteci Vrbovečka baština.

Na trgu Petra Zrinskog u humanitarnoj akciji "Vaša i PIK-ova kuna", generalnog pokrovitelja manifestacije "Kaj su jeli naši stari" i organizatora akcije PIK-a Vrbovec, prikupljeno je oko pet tisuća kuna. PIK Vrbovec donirati će još toliko. Prikupljenih deset tisuća kuna ide udruzi "Renato - kuhari bez granica" za pomoć djeci s urođenom srčanom manom.

Tijekom manifestacije posjetitelji su mogli pogledati četiri kazališne predstave, sudjelovati u šest kreativnih radionica te družiti se s Katarinom Zrinski, Petrom Zrinskim i Marijom Jurić Zagorkom. Šest otvorenih izložbi pogledalo je oko 1500 posjetitelja u tri dana. Program su zaokružili i nastupi kulturno-umjetničkih društava, limene glazbe i mažoretkinja, tamburaških sastava te koncerti grupe Opća opasnost, Cecilije i Jasmina Stavrosa.

Organizator manifestacije je Turistička zajednica grada Vrbovca, a suorganizatori Pučko otvoreno učilište Vrbovec i Gradska zajednica sportskih udruga Vrbovec.