Završila Noć muzeja 2016.

Nedjelja, 31. siječnja 2016.

Jučer poslije ponoći završila je 11. Noć muzeja. Ovogodišnji višesatni program ponudio je sadržaje za sve generacije, a pogledalo ga je oko 250 ljubitelja kulture. Večer je započela otvaranjem dokumentarne izložbe pod nazivom „Zagorka“, o našoj najčitanijoj književnici Mariji Jurić Zagorki, čiji su život i djelo bili tema Noći muzeja 2016. u Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec. Posjetitelje izložbe razveselila je mogućnost da prime u ruke, listaju i čitaju originalne časopise koje je Zagorka uređivala, pogledaju njene rijetko viđene fotografije te vide prva i nešto starija izdanja njenih romana. Najmlađi, ali i oni stariji rado su se okušali u tipkanju na pisaćoj mašini na kakvoj je svoje romane pisala i Zagorka.

Na kreativnoj radionici naziva „Ilustrirajmo Zagorku“ najmlađi su se izvrsno zabavljali crtajući likove iz Zagorkinih romana, Neru i Sinišu, kraljicu Mariju Tereziju, dvorce, kule i vitezove. Literarnu večer „Čitajmo Zagorku“ vodile su Sandra Hajak i Ljiljana Škrinjar zajedno sa svojim učenicima iz II. osnovne škole Vrbovec. U ugodnoj atmosferi sudionici su se rado prisjetili Zagorkinog prvog povijesnog romana Grička vještica, slušali najzanimljivije dijelove romana, dijelili vlastita iskustva i doživljaje kada su djelo prvi put čitali te razgovarali o likovima, radnji i povijesnim događajima.

U nastavku programa posjetitelji su mogli pogledati film „Zagorka“, Biljane Čakić-Veselić, a večer je završila veselim koncertom benda Drvored.