Comenius

Subota, 28. srpnja 2012.

Mirela Mihajlović, profesorica klavira Osnovne glazbene škole Vrbovec Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec, uz posredovanje Agencije za mobilnost i programe EU, sudjelovala je u programu Comenius te boravila na stručnom usavršavanju u Velikoj Britaniji.

„Povedena primjerom ravnateljice Sanje Prijatelj počela sam se zanimati za projekt Agencije za mobilnost i programe EU zvan Comenius u sklopu kojeg svaki europski nastavnik ima divnu mogućnost sudjelovati u seminarima, obukama diljem Europe. Pomisao na spoj putovanja i mojeg zanimanja bila je prilično uzbudljiva, a i nije za odbaciti činjenicu da su troškovi puta, smještaja i seminara plaćeni ukoliko je projekt dobar.  Prvi korak bio je odabrati projekt u velikoj bazi projekata Agencije koji odgovara mojim potrebama i zanimanju. Odabir je pao na osmodnevni seminar za nastavnike glazbe u Cheltenhamu, gradu na jugoistoku Engleske. Zatim sam napisala dugu prijavu na engleskom jeziku te ju poslala Agenciji. Prvi puta nisam uspjela, ali nisam namjeravala odustati već sam sljedeće, 2012. godine doradila prijavu i ovaj put uspjela! Vijest o dobitku stipendije za željeni seminar stigla je par mjeseci prije puta, točno koliko je bilo potrebno za financijske, stručne, a neizbježno i administrativne pripreme.

Kad je stigao trenutak puta bila sam vrlo uzbuđena jer sam znala da me čeka dragocjeno iskustvo putovanja u zemlju u kojoj do tada nisam bila te nova poznanstva i znanja. U Cheltenhamu su sudionici seminara bili smješteni u obiteljima koje inače ugošćuju polaznike takvih aktivnosti. Moje iskustvo je bilo odlično! Ugostila me divna turska obitelj koja godinama živi u Engleskoj te mi je mogla iz prve ruke približiti svakodnevni život tipične engleske obitelji, a ujedno i donijeti dašak istočnjačke kulture koja se za mene najbolje očitovala kroz kulinarske delicije moje domaćice.

Sam seminar započeo je ležerno, zabavno i poučno izletom u Oxford, poznati centar britanske kulture i visokog obrazovanja. Drugi dan seminara protekao je na radionicama u Cheltenham Ladie's College, jednom od najcijenjenijih privatnih koledža u zemlji. Upoznali smo neke od metoda rada, razgledali odlično opremljene učionice, knjižnicu i  radionice, razgovarali s ravnateljem i kolegama nastavnicima te slušali njihova predavanja. Poslušali smo i jedan koncert. Posjet Cheltenham Ladie's Collegu je na mene ostavio popriličan dojam jer ovaj koledž omogućava izuzetno visoku razinu obrazovanja svojim mladim polaznicama, naravno, ako si to njihovi roditelji mogu priuštiti. Naime, godina obrazovanja u ovoj ustanovi stoji trideset i pet tisuća funti. Nakon te posjete upoznali smo se i s engleskim javnim školstvom gdje su uvjeti također odlični međutim puno bliži standardu na koji smo navikli u Hrvatskoj.

Sljedećih dana uslijedile su radionice i predavanja vezana uz pedagoški rad i nove ideje u nastavi. Imali smo prilike slušati zanimljive predavače od kojih me se najviše dojmila profesorica Sveučilišta u Bathu Fiona Hunt na čijoj sam se radionici sa svježim i kreativnim metodama rada s najmanjim učenicima. U sklopu Cheltenham festivala koji se odvijao tih dana imali smo priliku posjetiti koncerte Orkestra mladih iz Singapura zatim Ruth Wall, djevojke s tri harfe te odlične ženske vokalne skupine Wishfull singing iz Nizozemske.

Dani provedeni na usavršavanju bili su zaokruženi izletom u obližnji srednjovjekovni grad Gloucester gdje smo prisustvovali divnom orguljaškom koncertu u nevjerojatno lijepoj i ogromnoj Gloucester Cathedral te obilaskom Cheltenhama. Cheltenham je grad s oko 120 tisuća stanovnika koji je poznat po izvorima navodno ljekovite vode zbog kojih je nekoć bio poznato i mondeno kupalište. Meni je grad ostao u sjećanju kao planski i arhitektonski odlično uređen sa zgradama širokih pročelja i mnogo velikih parkova. Grad živi bogat kulturni život u brojnim koncertnim dvoranama, Gradskoj vijećnici te često i na otvorenom. Šećući ulicama pronaći ćete mnogo trgovina svjetski poznatih marki te restorane različitih svjetskih kuhinja. Najpotrebnija stvar koju možete kupiti u bilo kojoj trgovini je kišobran jer kiša ovdje mora pasti bar jednom dnevno premda je moj posjet bio ljetni. Posjetili smo i Muzej Gustava Holsta, skladatelja koji se rodio u Cheltenhamu. Posebno me oduševila ljubaznost i toplina u ponašanju lokalnog stanovništva jer sam, priznajem, očekivala sjevernjačku hladnoću.

Uz novu zemlju koju sam upoznala, njezin obrazovni sustav, nova znanja o nastavi i idejama o glazbi, možda najvažnija dimenzija ovakvog usavršavanja je upoznavanje kolega nastavnika glazbe iz cijele Europe i međusobno izmjenjivanje informacija. Ostali nastavnici bili su iz Španjolske, Švedske, Njemačke, Litve, Italije, Austrije itd. Družili smo se i upoznavali tijekom trajanja cijele aktivnosti te zajedno stvarali neke nove ideje, a možda i buduće projekte među našim školama. Sa svim polaznicima sam i dalje u kontaktu. Smatram da bi svaki nastavnik bar jednom trebao pokušati sudjelovati u ovakvom projektu jer je dobiveno iskustvo neprocjenjivo jer učenje je proces koji traje cijeli život."