Grundtvig program

Petak, 15. travnja 2011.

Zahvaljujući potpori Agencije za mobilnost i programe EU (www.mobilnost.hr) Sanja Prijatelj, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec, boravila je u Velikoj Britaniji na stručnom usavršavanju u sklopu Grundtvig programa, programa za cjeloživotno učenje. Usavršavanje je održano od 27. ožujka do 9. travnja 2011. godine u Exeteru, u International Projects Centru (www.ipcexeter.co.uk).  

Program usavršavanja pod nazivom "British Institutions, Language and Culture" sastojao se od 32 sata učioničke nastave, 2 i pol sata istraživačkog rada, višesatnog boravka na lokalnom sudu te 15 sati ciljanih eksurzija. Kao što je vidljivo iz naslova, učilo se o britanskim institucijama, jeziku i kulturi. Informirali smo se o školskom sustavu, sustavu obrazovanja odraslih, sudstvu prativši čak i tri suđenja na Exeter Crown Courtu. Slušali smo i o kraljevskoj obitelji i njezinom značaju za Veliku Britaniju danas, upoznali politički sustav, medije, posebno BBC, nacionalne blagdane te se upoznali s odnosom Britanaca prema EU. U jezičnom dijelu seminara, iako je sve navedeno svojevrsna jezična vježba jer je, dakako, nastava bila na engleskom jeziku, predavači su izlagali o jezičnim idiomima, dijalektima, gramatici, leksiku, stereotipima, izgovoru itd. Sanja Prijatelj bila je jedina sudionica ovoga progama usavršavanja iz Hrvatske, a ostale polaznice došle su iz Italije, Slovenije, Rumunjske, Estonije i Poljske. Nakon provjere znanja, sve su polaznice dobile certifikat o uspješno završenom usavršavanju.  

Sanja Prijatelj o svom je putu u Veliku Britaniju rekla: "Pučko otvoreno učilište Vrbovec školuje odrasle osobe u programima osnovne škole za odrasle, upisuje i njegovateljice, pomoćne kuharice, zidare, tesare i ostala građeviska zanimanja te provodi neverificirani tečaj engleskog jezika za djecu i odrasle. Znanja o engleskom jeziku te Velikoj Britaniji koja sam stekla na upravo završenom stručnom usavršavanju bit će uklopljena u programe koje Učilište provodi te će poslužiti kao polazište za izradu neverificiranog tečaja engleskog jezika za nezaposlene i za umirovljenike. Planiramo osmisliti i program pod nazivom "Europske prijestolnice" jer smo u sklopu usavršavanja nakratko posjetili i London, britansku prijestolnicu od 8 milijuna stanovnika. Na West Endu smo gledali mjuzikl Blood Brothers Willya Russella u kojem akteri govore liverpulskim dijalektom što je dodatno obogatilo naše znanje o standardnom i dijalektalnom engleskom. Stanovala sam u obitelji i to mi je znatno pomoglo u usavršavanju engleskog jezika, a saznala sam i mnoštvo zanimljivih informacija o svakodnevnom životu u Engleskoj. Sretna sam što su projekti Učilišta prepoznati kao kvalitetni u Agenciji za mobilnost i programe EU te im zahvaljujem na potpori."