Izložba Dvorci Hrvatske na razglednicama i markama

Petak, 17. svibnja 2019.

Dvorci Hrvatske na razglednicama i markama naziv je izložbe Stjepana Zdenka Brezarića koja će biti otvorena u ponedjeljak, 20. svibnja 2019. godine u 19:00 sati u našoj Maloj galeriji. Izložba se organizira u povodu izlaska poznatog vrbovečkog dvorca Lovrečina Grad na poštanskoj marki.  

Dvorci su, zbog svoje kulturno-povijesne važnosti neizostavna filatelistička tema na poštanskim markama u brojnim državama svijeta. Hrvatski dvorci prikazani su od 1933. na raznim filatelističkim izdanjima od dopisnica, razglednica, žigova te na poštanskim markama. Najzastupljeniji su Trakošćan, Veliki Tabor i dvorac Eltz u Vukovaru. Sustavni prikaz hrvatskih dvoraca na prigodnim poštanskim markama započinje 15. lipnja 2011. kada su u seriji Dvorci Hrvatske s četiri marke prikazani dvorci Donji Miholjac, Našice, Bilje i Valpovo. Godine 2013. tiskane su poštanske marke sa slikom dvoraca u Iloku, Vukovaru, Virovitici i Kutjevu, a 2015. dvorci u Daruvaru, Cerniku, Gornjoj Rijeci i Đurđevcu. Godine 2017. u izdanju Europa CEPT-a nalazimo Trakošćan i Veliki Tabor, a tijekom ove godine izašle su marke sa slikom Januševca, Lužnice, Gornje Bistre te vrbovečkog dvorca Lovrečina poznatog i kao Lovrečina Grad.

Na ovoj izložbi uz marku Lovrečine Grada i ostale marke, žigove, razglednice i omotnice s hrvatskim dvorcima možete vidjeti i filatelistički pribor, literaturu te spomen albume. Izložba Dvorci Hrvatske na razglednicama i markama otvorena je do 3. lipnja 2019. godine.