Predstavljena poštanska marka s likom Marije Jurić Zagorke

Subota, 17. studenog 2007.

U Narodnoj knjižnici Vrbovec jučer je predstavljena poštanska marka s likom Marije Jurić Zagorke.

Prije predstavljanja u gradskom parku pored Zagorkine biste pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Vrbovca Tomislav Pisačić i član Uprave Hrvatske pošte d.d. Jadranko Mijalić položili su vijenac i zapalili svijeću u znak sjećanja na prvu hrvatsku novinarku i jednu od najčitanijih hrvatskih književnica koja je rođena u Negovcu pored Vrbovca, u uglednoj obitelji upravitelja imanja grofa Erdodyja.

Jadranko Mijalić, član Uprave Hrvatske pošte d.d. predstavio je zatim marku te istaknuo kako je Marija Jurić Zagorka za svog života trpjela sustavna zlostavljanja te da bi tek krajem 20. stoljeća dobila zasluženo mjesto u plejadi hrvatskih pisaca. Nova marka otisnuta je u sklopu serije "Hrvatska književnost", a na njoj je lik Marije Jurić Zagorke te ilustracija iz romana "Grička vještica". Autor marke je ugledni zagrebački slikar i grafičar Hrvoje Šercar. Tiskana je u nakladi od 200.000 primjeraka. Uz marku nominalne vrijednosti 7,20 kuna, tiskane su i prigodne omotnice prvoga dana.

O važnosti Zagorkinog novinarskog i književnog rada govorila je Andrea Zlatar, profesorica starije hrvatske književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i članica Povjerenstva za izbor motiva, likovnih i grafičkih rješenja poštanskih maraka. O Zagorki su izlagali i Dora Špehar, Ivana Bačani i Dominik Tomičević, gimnazijalci Srednje škole Vrbovec koje je za ovu prigodu pripremala prof. Ivanka Dlaka. Posjetitelji su razgledali filatelističku izložbu pod nazivom "Hrvatska književnost i žene na poštanskim markama Republike Hrvatske", a događanje su uveličali i poštanski djelatnici odjeveni u poštanske uniforme iz 19. stoljeća.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec Sanja Prijatelj zahvalila je Hrvatskoj pošti na izdavanju ove marke kao i na izvrsnoj suradnji te najavila ostala događanja u povodu obilježavanja 50. obljetnice smrti Marije Jurić Zagorke koja organizira Učilište pod pokroviteljstvom Grada Vrbovca i Zagrebačke županije, a u suradnji Narodnom knjižnicom Vrbovec, Turističkom zajednicom grada Vrbovca i Srednjom školom Vrbovec. Program u povodu 50. -te godišnjice smrti Marije Jurić Zagorke pogledajte ovdje.