Put medičarstva i licitarstva između Krškog i Zagreba

Utorak, 29. studenog 2011.

Projekt Bogatstvo ruralnog prostora u zajedničkoj turističkoj ponudi s akronimom Put medičarstva i licitarstva između Krškog i Zagreba predstavljen je 27. kolovoza 2011. u Vrbovcu. Riječ je o projektu Regionalne razvojne agencije Posavje, Općine Krško, Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije i Zagrebačke županije sufinanciranom putem Operativnog programa IPA Slovenija – Hrvatska 2007. – 2013. godine.

Projekt je započeo u rujnu 2009. godine, a završit će u veljači 2012. godine. Ukupna vrijednost projekta je 440.230,55 EUR-a. Do sada je, između ostalog, izrađena baza podataka rukotvoraca s obje strane granice, napravljena je analiza stanja tradicionalnih i poljoprivrednih proizvoda u Donjoposavskoj regiji i Zagrebačkoj županiji, održana su savjetovanja, organizirana upoznavanja primjera dobre prakse, izrađena je internet podstranica o rezultatima projekta i ponuđačima, napravljeno je 5 paketa s tradicionalnim slovenskim i hrvatskim proizvodima te je tiskan trojezični katalog „Bogatstvo ruralnog prostora u zajedničkoj turističkoj ponudi“.

O rezultatima projekta te daljnjim aktivnostima na konferenciji za novinare u Vrbovcu govorili su: Ljiljana Omerzu iz Regionalne razvojne agencije Posavje, Alenka Černelič Krošelj, voditeljica projekta te kustosica Mestnog muzeja Krško, Zlatko Herček, direktor Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije te Gorana Rabatić Herceg, voditeljica Odsjeka za europske integracije i međuregionalnu suradnju.

U Vrbovcu je, kao i krajem srpnja mjeseca u Kršom, održan sajam medičara, licitara, proizvoda od tekstila, proizvoda zdrave hrane, tradicionalnih lončarskih proizvoda i ostalih rukotvorina. Uz 7 sudionika iz Zagrebačke županije, u programu je sudjelovalo 9 rukotvoraca iz Krškog i okolice. U kulturno-umjetničkom programu nastupili su Delovsko kulturno društvo Svoboda Senovo, HKUD „Petar Zrinski“ Vrbovec, Osnovna glazbena škola Vrbovec Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec te Limena glazba Vrbovec s mažoretkinjama.

Sajam je promovirao stare zanate, običaje i kulturu dvaju naroda te posjetitelje upoznao s turističkom ponudom dviju pograničnih regija. Organizator događanja u Vrbovcu bilo je Pučko otvoreno učilište Vrbovec, a sajam se svojom ponudom odlično uklopio u 31. turističko-kulinarstu manifestaciju Kaj su jeli naši stari koja se u to vrijeme održavala u Vrbovcu.